Papandreou overleeft vertrouwensstemming maar net

George Papandreou en zijn ministers applaudisseren na het winnen van de vertrouwensstemming in het parlement. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse premier George Papandreou heeft de vertrouwensstemming in het parlement overleefd. Uiteindelijk kreeg hij 153 van de benodigde 151 stemmen.

Het ziet er naar uit dat iedereen van regeringspartij PASOK, de partij van Papandreou, voor hem zou hebben gestemd. Dat betekent dat ook de leden die eerder openlijk tegen de premier rebelleerden terug zijn gekomen op hun eerdere kritiek op Papandreou. Eerder op de vrijdag zag het er nog uit dat hij de avond als premier niet zou overleven.

Onduidelijk of Papandreou aan het hoofd blijft van regering

Papandreou had aangegeven dat als het parlement hem vertrouwen geeft, dit een mandaat is voor de vorming van een eenheidsregering die het euroakkoord voor de redding van Griekenland, zo spoedig mogelijk zal ratificeren. Of hij aan het hoofd zal staan van die regering liet de premier in het midden. De oppositie sprak zich eerder al ferm uit tegen zo’n regering.

Papandreou overleeft vertrouwensstemming:

De vraag is wat er nu gebeurt. Eerder op de avond kwamen geruchten naar buiten dat minister van Financiën Venizelos bij de vorming van een coalitieregering het stokje over zal nemen van Papandreou. Hij zou de steun van de kleine partijen verworven hebben, mogelijk omdat hij zich gisteren al openlijk afkeerde van de plannen van Papandreou. Die maakte maandag bekend het EU-akkoord in een referendum te willen voorleggen aan het Griekse volk.

Deze beslissing zorgde voor veel paniek op de financiële markten en kostte hem veel krediet zowel in binnen- als buitenland. Gisteravond schrapte Papandreou onder grote druk van onder andere bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn plannen voor een volksstemming. Papandreou brengt zaterdagmiddag een bezoek aan president Karolos Papoulias.

Applaus voor Papandreou: