Ouders zeggen: je gaat naar de hel

Leraar Duran Renkema had niet mogen worden ontslagen wegens zijn seksuele geaardheid, vindt de rechter. „Ik heb me zelden zo gelukkig gevoeld.”

De opluchting is groot bij de gereformeerde basisschoolleraar Duran Renkema (44). De Leidse kantonrechter besloot deze week dat Renkema niet geschorst en ontslagen had mogen worden door een gereformeerde basisschool uit Oegstgeest wegens zijn seksuele geaardheid. Renkema hoopt dat door deze uitspraak meer gereformeerde homo’s uit de kast durven te komen.

De leraar wil graag dat de discussie over homoseksualiteit gevoerd blijft worden binnen de gereformeerde gemeenschap. „In de gereformeerde traditie wordt homoseksualiteit vaak stil gehouden. Iedereen weet dat het er is, maar heeft het er liever niet over. Mij wilden ze ook stilletjes ontslaan.”

Wat was uw eerste reactie toen u hoorde dat u gelijk kreeg van de rechter?

„Ik ben een tijdje stil geweest. Ik heb hier tien minuten uit het raam zitten staren. Na alle kritiek van orthodox-christelijk Nederland op mij had ik niet meer gedacht dat de rechter mij nog gelijk zou durven geven.”

Wat vond u van de kritiek van geloofsgenoten?

„Dat heeft me veel pijn gedaan. Het zijn mensen met wie ik tot voor kort in de kerk heb gezeten, met wie ik heb gelachen en gehuild. Dezelfde mensen, óók ouders, zeggen nu: ‘Je gaat naar de hel.’ Of ze mailen me: ‘Ik hoop dat de duivel een extra heet plekje in de hel voor je heeft gereserveerd.’ Ik ben heel erg geschrokken van deze fundamentalistische toon. Mensen hebben verschrikkelijke dingen gezegd en geschreven uit naam van het geloof. Dat heeft niets meer met christelijkheid te maken.”

Waarom wilt u dan toch per se blijven werken op dezelfde school?

„Er zijn ook veel ouders en kinderen die mij lieve kaartjes en mailtjes hebben gestuurd. Daar heb ik veel steun aan gehad. En ik heb me zelden zo gelukkig gevoeld op een school. De persoonlijke band die ik met de kinderen en ouders heb, is heel speciaal. Dat wil ik niet opgeven, ondanks de negatieve reacties van sommige ouders en het schoolbestuur.”

Is de relatie tussen u en de school niet te veel verstoord om daar nog te kunnen blijven werken?

„Het schoolbestuur heeft verschrikkelijke dingen tegen me gezegd. Mooie christelijke woorden waarvan de ondertoon was dat ik een slecht christen ben. Dat ik een slechte schepping van God ben. Maar ik vind dat een christen een geschil niet uit de weg moet gaan. Dus ik voel me geroepen om het gesprek aan te gaan. Ik hoop oprecht dat het goed komt.”

U wist dat homoseksualiteit gevoelig ligt in de gereformeerde gemeenschap. Waarom wilde u uw homoseksuele relatie bekendmaken op school?

„Nieuws verspreidt zich snel in zo’n kleine, gereformeerde gemeenschap. Dus ik had niet de illusie dat ik mijn relatie met Ton geheim zou kunnen houden. Bovendien wil ik eerlijk zijn en openlijk mijn leven kunnen leiden. Er zijn meer homoseksuelen die lesgeven op gereformeerde scholen, maar niet uit de kast durven komen. Dat vind ik heel erg.”

Wilt u nog wel lid blijven van de gereformeerde kerk?

„Ik heb van huis uit meegekregen dat het geloof iets moois is en dat de Bijbel een boek van liefde is. De Bijbel is meer dan een aantal regeltjes. Jezus zei: ‘Hou van God en hou van je naasten zoals je van jezelf houdt.’ Gelukkig zijn er meer gelovigen die er zo over denken. Als alle hectiek over is, ga ik op zoek naar een nieuwe, leuke gereformeerde kerk in de buurt.”

    • Yasmina Aboutaleb