Ophef over idee leger greep op Egypte te houden

In Egypte is grote ophef ontstaan over een regeringsvoorstel het leger officieel tot hoeder te verheffen van „constitutionele wettelijkheid”, wat wijd en zijd wordt uitgelegd als bestendiging van zijn zeggenschap over belangrijke politieke besluiten.

Politieke groepen, van de fundamentalistische Moslimbroederschap tot liberalen en de revolutionaire 6-aprilbeweging, hebben scherpe kritiek geleverd op het kabinet en het leger, die zij ervan beschuldigen te proberen een nieuwe grondwet naar eigen inzicht in te richten.

In antwoord op de kritiek liet het kabinet gisteren weten omstreden elementen te herzien, maar een regeringswoordvoerder gaf geen bijzonderheden.

Na de val van president Mubarak in februari werd de militaire raad die hem opvolgde aanvankelijk door iedereen warm verwelkomd. Maar de handhaving van veel onderdelen van het oude beleid, met name op veiligheidsgebied, heeft in kracht toenemende kritiek losgemaakt. Het leger bestuurt Egypte sinds 1952 en heeft inmiddels aanzienlijke economische belangen vergaard.

Volgens het kabinetsvoorstel houdt het leger bovendien vaste greep op het opstellen van een nieuwe grondwet. Slechts twintig van de honderd leden van de grondwetgevende assemblee worden in de huidige versie van het pad naar een grondwet aangewezen door het nog te kiezen parlement. De militaire raad benoemt de overige tachtig leden uit verschillende sectoren van de maatschappij.

Op die manier zou invloed op de grondwet van fundamentalistische partijen worden tenietgedaan, die het naar verwachting goed zullen doen in de komende verkiezingen. De parlementsverkiezingen beginnen eind deze maand.

Mohamed ElBaradei, die zich opwerpt als voorvechter van liberale groepen, heeft de intrekking van het voorstel geëist. De Moslimbroederschap zegt dat het „de wil van het volk” negeert. „Deze weg zal leiden tot een nieuwe revolutie”, aldus een woordvoerder. (AP, Reuters)