Onderzoek naar dood Ohnesorg gestaakt

Het onderzoek naar een oud-politieman die door een dodelijke schietpartij een beslissende rol speelde in de Duitse studentenonlusten eind jaren zestig van de vorige eeuw wordt gestaakt. dat heeft het Openbaar Ministerie in Berlijn besloten.

Karl-Heinz Kurras (83) schoot op 2 juni 1967 als agent in burger bij een demonstratie in West-Berlijn, gericht tegen het bewind van de sjah van Perzië, de 26-jarige student Benno Ohnesorg dood. Hij stierf door een kogel in zijn achterhoofd. In de Berlijnse wijk Charlottenburg werd later een monument voor hem opgericht.

Ohnesorgs dood leidde tot heftige studentenprotesten in West-Duitse steden. Het was een beslissend moment in de ontstaansgeschiedenis van de Rote Armee Fraktion, de linkse terreurgroepering die jarenlang verantwoordelijk is geweest voor bomaanslagen, moordpartijen en ontvoeringen in de Bondsrepubliek. De Duitse historicus Götz Aly is van mening dat de gewelddadige dood van Benno Ohnesorg „buitengewoon radicaliserend” heeft gewerkt in toenmalig West-Duitsland.

Kurras moest zich voor de rechter verantwoorden, maar werd vrijgesproken. Hij kon zijn werk bij de politie hervatten. De verbijstering was groot toen in 2009 bleek dat hij jarenlang spion van de Oost-Duitse geheime dienst is geweest, de Stasi. Hij was bovendien lid van de communistische eenheidspartij van de DDR; hoogst ongebruikelijk en destijds een reden voor ontslag.

Een complot leek voor de hand te liggen: de heimelijke communist en spion Kurras had Ohnesorg in opdracht van de Stasi gedood, om rellen in de Bondsrepubliek te ontketenen. Dat heeft het Openbaar Ministerie de afgelopen twee jaar proberen uit te zoeken. Kurras zwijgt. „Bewijzen die aantonen dat hij in opdracht van de Stasi handelde, hebben we niet gevonden”, aldus Martin Steltner namens het Openbaar Ministerie.

Het dossier-Kurras gaat dicht, althans wat Justitie betreft. Maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. Historici en journalisten werken hard aan het ontbrekende hoofdstuk in deze typisch deutsche Geschichte.