Omzet groei supermarkt zwakt verder af

De supermarktomzet in Nederland is in oktober gestegen, maar de groei loopt sinds juli terug. Dit meldde onderzoeksbureau GfK gisteren.

De omzet van Nederlandse supermarkten groeide in oktober 2,4 procent naar 2,46 miljard euro ten opzichte van dezelfde maand in 2010. Het aantal winkelbezoeken lag 1,3 procent hoger, terwijl de omzet per kassabon steeg met 1,1 procent, naar 21,83 euro van 21,58 euro. Voor het hele jaar zal de omzet van de supermarkten naar verwachting uitkomen op 33 miljard euro. Dat is 2,5 procent meer dan vorig jaar.

GfK wijst op het gedaalde consumentenvertrouwen, maar verwacht dat de supermarktomzet in december een nieuwe piek zal laten zien met een omzet van zo’n 775 miljoen euro in week 51. In die week worden traditioneel veel Kerstproducten gekocht. Door de economische onzekerheid gaan consumenten met de feestdagen minder naar restaurants; het eten bij familie en kennissen met de Kerst laat weer groei zien, aldus GfK. (Novum)