Nieuw: een helpdesk voor sportwetenschap

Nederlandse sporters maken te weinig gebruik van wetenschap. Een helpdesk moet dat veranderen.

Is bietensap het nieuwe wondermiddel voor duursporters? Op die vraag kunnen wetenschappers een zinnig antwoord geven. Maar dan moeten de werelden van sport en wetenschap wel bij elkaar gebracht worden.

De helpdesk Topsport Topics moet het antwoord op prangende vragen kunnen geven. Achter de helpdesk, een initiatief van de sportkoepel NOC*NSF in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen, gaat een team van vier wetenschappers schuil dat rechtstreeks door coaches kan worden benaderd. Coaches kunnen er terecht met vragen, maar de wetenschappers kunnen ook zelf een onderzoek initiëren. Gezamenlijk moeten zij ervoor zorgen dat de versnipperde kennis wordt gebundeld, zodat Nederlandse sporters nog beter kunnen presteren.

Volgens Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, laat de sport nu nog te veel kennis liggen. Veel concurrenten, vooral in de Angelsaksische landen, doen dat niet. Daar is het evident dat sport en wetenschap nauw samenwerken. Hendriks: „De marges tussen goud, zilver en brons worden kleiner. Details worden steeds belangrijker. En in die zoektocht kan de wetenschap een belangrijke rol spelen. Daarom vind ik het noodzaak dat die werelden bij elkaar worden gebracht.” De helpdesk is wat hem betreft de aanzet tot de instelling van NESI: Netherlands Sportscience Institute.

Nederlandse sporters kunnen met een goede wetenschappelijke ondersteuning meer medailles winnen, zegt de voormalige marathonloper Kamiel Maase, die de afdeling Topsport van NOC*NSF ondersteunt als coördinator van wetenschappelijke projecten. Hij noemt als voorbeeld het effect van bietensap, waarnaar in de laatste jaren van zijn actieve loopbaan onderzoek is gedaan. Volgens deskundigen zou het zuurstofverbruik er significant door omlaag gaan. Maase: „Als ik dichtbij het vuur zou hebben gezeten, had ik tijdens de Spelen van Peking kunnen besluiten om bietensap te gebruiken. Maar ik wist het niet.”

    • Henk Stouwdam