Niet zeuren a.u.b.

Vandaag begint het schaatsseizoen met de NK afstanden in Thialf.

Geen buitenlander die niet zou willen ruilen met Nederlandse rijders.

Nederland, Heereenveen, 20-02-2005, Sport schaatsen, Wereldbeker Allround, Startschot. Pistool, schieten, vuur, vlam, begin, foto Michael Kooren/ Hollandse Hoogte
Nederland, Heereenveen, 20-02-2005, Sport schaatsen, Wereldbeker Allround, Startschot. Pistool, schieten, vuur, vlam, begin, foto Michael Kooren/ Hollandse Hoogte Michael Kooren/Hollandse Hoogte

Vallende bladeren, traditioneel geruzie rond de ijsbanen. Hoogste tijd voor de NK afstanden, vanaf vandaag het officiële begin van het schaatsseizoen. Het begeleidingsteam voor de ploegachtervolging ligt al uit elkaar voordat een meter is geschaatst. Oud-toppers als Ard Schenk en Rintje Ritsma bekritiseren de KNSB, die onvoldoende zou luisteren naar de schaatsers.

Zijn nieuwe onderdelen als massastart of teamsprint de oplossing de sport te ontdoen van een verondersteld saai imago? Niemand is het eens. De grootste commerciële ploeg ter wereld, TVM, gaat het budget terugschroeven. Control en Liga kunnen de A-status niet meer betalen en worden een B-team.

Daardoor hoeven ze niet langer zoals TVM 125.000 euro af te dragen aan de KNSB, maar slechts 25.000 euro. Het betekent wel minder sponsoruitingen op het pak, minder begeleiders op het ijs bij wedstrijden en minder gelegenheid gasten te ontvangen op de tribunes. Kommer en kwel in de nationale schaatssport?

Buiten schijnt de zon, als de TVM’ers half oktober een trainingswedstrijdje rijden in de prachtige ijshal van Inzell. Ireen Wüst, de meest gelauwerde schaatser van vorig seizoen, schaaft rustig aan haar vorm. Drie trainers staan Kramer terzijde bij zijn eerste vijf kilometer na achttien maanden van fysieke en mentale problemen. Er is een Pool ingehuurd als sparringpartner. De krachttrainer en een fysio kijken langs de baan toe, een tweede fysio staat op het middenterrein. Zes begeleiders op zeven schaatsers, rustig hotel buiten het dorp, bergen om te fietsen, volop ruimte voor de krachttraining. Kramer geniet. Een ideaal topsportklimaat.

De teams van Control en Liga prepareerden zich onder even idyllische omstandigheden in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle in Erfurt. Coach Jac Orie (Control) hield zijn ploeg op sterkte en trok met Ronald Mulder een topsprinter aan. Marianne Timmer veranderde haar Liga-ploeg ingrijpend. Trainer Peter Kolder vertrok, Timmer haalde haar diploma en is nu zelf hoofdcoach. „Je zult mij op de kruising niet druk zien doen”, zei ze lachend bij de presentatie. Oud-topper Renate Groenewold begon ook een vrouwenploeg, de sponsor is Op=Op Voordeelshop.

Vier andere ploegen completeren het schaatslandschap: Hofmeier (coach Jan van Veen), iSkate (Gerard van Velde), de BAM-ploeg (Jillert Anema) en Team 1nP, dat slechts een C-status heeft.

Natuurlijk, niet alle acht profploegen hebben een sponsor uit de buitencategorie. De topteams moeten een tandje terug en de toekomst is nooit zeker. Maar dat is niets vergeleken met de oude busjes met Polen en Roemenen, die ook dit jaar weer naar Inzell reden.

Korting op het budget is niet de grootste zorg in andere landen. Welk budget? Ook geruzie over de ploegachtervolging is er niet, de meeste landen zijn al blij als ze drie schaatsers van niveau kunnen opstellen. Hier en daar klinkt gemor over de Nederlandse ingreep in de wedstrijdkalender, zodat van begin december tot begin januari geen internationale wedstrijden zijn.

Bij alle geruzie, geldkrimp en geroep om vernieuwing is er nog altijd geen buitenlandse rijder die niet direct wil ruilen met de Nederlanders.

    • Maarten Scholten