Kabinet wil meer agenten trainen in Kunduz

Afghan National Police men wait in their class room to get their certificate after their graduation ceremony in the German Police Training Center in Kunduz, Afghanistan, Thursday, Sept. 22. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Afghan National Police men wait in their class room to get their certificate after their graduation ceremony in the German Police Training Center in Kunduz, Afghanistan, Thursday, Sept. 22. (AP Photo/Anja Niedringhaus) Leden van de Afghaanse Nationale Politie wachten totdat ze hun certificaat krijgen in een Duits trainingscentrum in Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

Nederland gaat in de Afghaanse provincie Kunduz ook lager politiekader en Afghaanse politietrainers opleiden. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om ook agenten uit andere provincies en van de grenspolitie op te gaan leiden. Dat staat in een vandaag verstuurde brief aan de Tweede Kamer.

In Kunduz is behoefte aan opleiding van lager politiekader, Afghaanse politietrainers, politieagenten van buiten Kunduz en agenten van de grenspolitie. Nederland gaat voorzien in het trainen van de eerste twee groepen. De mogelijkheden om ook agenten uit andere provincies en agenten van de grenspolitie op te gaan leiden worden nog onderzocht.

Ruimere missie omdat politietrainers te weinig werk hebben

Het kabinet verruimt de missie omdat er nu te weinig werk is voor de politietrainers, wegens gebrek aan rekruten. Vorige maand keerden zeven Nederlandse politietrainers terug omdat ze niets te doen hadden. Met de uitbreiding van de missie hoopt het kabinet alsnog voor voldoende werk te zorgen.

De Nederlandse missie moet strikt civiel zijn. Dat is vooral op aandringen van GroenLinks, een van de oppositiepartijen die het kabinet aan een meerderheid helpen voor de missie. Vooral het opleiden van agenten van de grenspolitie is daardoor controversieel, omdat die ook militaire taken hebben.

Over de uitbreiding van de missie is volgens Rosenthal overleg geweest met de oppositiepartijen die de missie steunen. Behalve GroenLinks zijn dat D66 en de ChristenUnie.

Het kabinet stemde vandaag in met de uitbreiding van de missie. De brief aan de Tweede Kamer is ondertekend door minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), minister van Defensie Hans Hillen (CDA), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).