Mijnwerkers China vast na explosie

Vijftig Chinese mijnwerkers zijn gisteren na een instorting als gevolg van een explosie in een mijn in centraal China vast komen te zitten in een schacht.

Vier anderen kwamen bij de ontploffing om het leven, terwijl zeven gewonde collega’s vandaag nog levend naar boven gehaald konden worden. Enige tientallen anderen, die op het moment van de explosie aan het werk waren, konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen.

Ten minste tweehonderd reddingswerkers zijn volgens Chinese media bezig een tunnel te graven naar de vijftig mannen die vijfhonderd meter onder de grond vast zitten. Het is onduidelijk of ze nog in leven zijn en, zo ja, of ze voldoende zuurstof hebben.

De explosie was waarschijnlijk weer het gevolg van een lichte aardbeving, die een half uur eerder plaatshad in de omgeving van de mijn bij de stad Sanmenxia in de provincie Henan.

De Chinese kolenmijnen horen tot de gevaarlijkste ter wereld, al hebben de autoriteiten de laatste jaren geprobeerd de veiligheid te vergroten. Sommige kleine, illegale mijnen zijn gesloten.

Nog altijd sterven honderden Chinese mijnwerkers per jaar bij ongelukken. Toch is dat al minder dan in 2002, toen er nog bijna 7.000 doden vielen in de mijnbouwsector. Vorig jaar vielen er 2.433 slachtoffers in de mijnen. De werkelijke tol was echter vermoedelijk wel hoger, omdat de cijfers vaak incompleet zijn.

Eerder deze week kwamen er bij een gasexplosie in de naburige provincie Hunan 29 mensen om het leven. (AP, AFP)