'Mediaset koopt Endemol'

Het Italiaanse mediabedrijf Mediaset en investeerder Clessidra bekijken de mogelijkheid om Endemol geheel in handen te krijgen. Dat meldt het Italiaanse dagblad La Repubblica vandaag, zonder overigens bronnen te noemen. Met de transactie is volgens de krant zo’n 200 miljoen euro gemoeid.

Mediaset, dat wordt gecontroleerd door de Italiaanse premier Berlusconi en zijn familie, zou samen met Clessidra de andere twee aandeelhouders van Endemol willen uitkopen. Het tv-productiebedrijf, bekend van Big Brother, is nu in handen van Mediaset, Goldman Sachs en Cyrte Investments (Delta Lloyd).

Mediaset en Clessidra zouden 50 procent van de schulden willen omzetten naar eigen vermogen, waardoor hun belang en dat de andere aandeelhouders in het bedrijf zou dalen tot 30 procent. Mediaset en Clessidra zouden daarna de overige aandeelhouders willen uitkopen en een akkoord met de bank willen sluiten om hun gezamenlijk belang in Endemol verder uit te breiden.

Financieel-directeur Just Spee van Endemol wil geen commentaar geven op het bericht in de Italiaanse krant. Wel bevestigt hij dat het bedrijf weer uitstel heeft gekregen voor de herfinanciering van zijn schuld van 2,8 miljard euro. Dat moet nu voor 15 november zijn geregeld met de banken. (NRC)