Leger Soedan neemt stad in

De Soedanese strijdkrachten hebben het rebellenbolwerk Kurmuk in de regio Blue Nile na twee maanden van zware gevechten ingenomen. Dit hebben woordvoerders van beide zijden gisteren bevestigd.

Blue Nile ligt vlak ten noorden van Zuid-Soedan, dat in juli onafhankelijk werd van Soedan. Lokale opstandelingen hadden zich echter verschanst in de plaats Kurmuk, omdat ze weigerden het gezag van de regering in Khartoum te aanvaarden.

„Onze troepen zijn de stad Kurmuk binnengetrokken, hebben de opstandelingen verdreven en velen van hen gedood of verwond en nu ruimen ze de stad op”, aldus een verklaring op de website van het ministerie van Defensie.

De opstandelingen bevestigden dat ze de stad niet langer in handen hadden maar kondigden aan dat dit niet het einde van hun strijd zou zijn. Zij verzetten zich tegen de regering in Khartoum omdat ze vinden dat die de zuidelijke regio’s altijd heeft verwaarloosd en uitgebuit. Veel inwoners in Blue Nile en andere grensprovincies voelen zich meer verwant met het nieuwe onafhankelijke Zuid-Soedan. (Reuters)