Laatste dag van Papandreou? Vanavond weten we het

ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE IS 26 OF 33 TO ACCOMPANY PICTURE PACKAGE "GREECE IN CRISIS". SEARCH IN YOUR PICTURE SYSTEM FOR KEYWORDS "GREECE IN CRISIS" TO SEE ALL IMAGES. (PXP01-33) A portrait of Greek Prime Minister George Papandreou, featuring him as a clown, is hung from a noose during a rally against a new austerity package in Athens' Constitution (Syntagma) square June 2, 2011. Greece's teetering government backed away from a proposed referendum on staying in the euro on Thursday, while European leaders talked for the first time of a possible Greek exit to preserve the single currency. Picture taken June 2, 2011. To match Picture Package GREECE IN CRISIS REUTERS/John Kolesidis/Files (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CONFLICT) Een portret van de Griekse premier Papandreou, afgebeeld als clown, bungelt aan een touwtje vlak voor het parlementsgebouw in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

In Athene debatteert het Griekse parlement momenteel over het lot van de Griekse regering. Met spanning wordt gewacht op de parlementaire vertrouwensstemming over Papandreou. De feiten en scenario’s op een rij.

Wat wil de oppositie?

De Griekse oppositiepartijen willen dat Papandreou opstapt. Ze hebben daar intussen herhaaldelijk om gevraagd, maar zonder resultaat. Verder wil de oppositie dat er zo snel mogelijk een overgangskabinet komt dat nieuwe verkiezingen uitschrijft en het Europese noodpakket aanvaard.

Wat wil Papandreou?

Voor de Griekse premier lijkt aftreden geen mogelijkheid. Hij ziet niets in snelle verkiezingen, omdat deze desastreuze gevolgen kunnen hebben voor zowel Griekenland als de andere eurolanden. Een eenheidsregering, waarin alle partijen verantwoordelijkheid dragen voor het beleid, zou juist meer rust in de tent brengen, denkt hij.

Wat zijn de scenario’s bij vervroegde verkiezingen?

Voor eventuele vervroegde verkiezingen liggen twee scenario’s op tafel: dat van oppositieleider Samaras, die onder een overgangskabinet nog dit jaar verkiezingen zou willen, en dat van Papandreou, die heeft gesuggereerd dat als er vervroegde verkiezingen komen, die nog wel een half jaar zouden kunnen wachten.

Helpen nieuwe verkiezingen Griekenland uit deze politieke chaos?

Het is onwaarschijnlijk dat verkiezingen meer politieke duidelijkheid zouden brengen. Pasok en oppositiepartij Nieuwe Democratie hebben de Griekse politiek gedomineerd sinds er in 1974 een eind kwam aan het kolonelsregime. Beide partijen hebben in de opiniepeilingen veel terrein verloren, omdat kiezers hen verantwoordelijk houden voor een corrupt en inefficiënt staatsapparaat.

Zal Papandreou de stemming overleven en wat als hij dat doet?

Of Papandreou de vertrouwensstemming, die vanavond laat wordt verwacht, overleeft is maar zeer de vraag omdat de regeringspartij van Papandreou nog maar 152 van de 300 zetels in het parlement heeft en veel parlementariërs van regeringspartij PASOK openlijk twijfelen aan de koers van hun leider. Griekse commentatoren durfden gisteren aan het einde van de dag geen voorspellingen meer te doen over het politieke einde van Papandreou.

Wel is Papandreou als premier zwaar beschadigd geraakt. Zelfs als hij de vertrouwensstemming vanavond overleeft, is zijn politieke toekomst onzeker.


Dit artikel kwam tot stand met medewerking van buitenlandredacteur Marc Leijendekker en onze correspondent in Athene Marloes de Koning.

    • Marije Willems