Koken op keukenafval

None

Vossen hebben de kippen gestolen en vermoord. Vijf kippen waren het. Ze deden het keukenafval. Het meeste aten ze op. Wat ze niet wilden, sinaasappelschillen en uienpellen, stampten ze de grond in. Je vond er na verloop van tijd niets van terug. Alleen de botjes van de kotelet bleven over, volmaakt kaal gepikt. Wat nu te doen met het keukenafval? Nieuwe kippen zou kunnen maar de vossenstand breidt zich uit, volgens Staatsbosbeheer, de huisbaas van de vossen.

De gemeente deelt compostcontainers uit. Met als doel, reductie van gewicht en volume van vuil dat wekelijks opgehaald moet worden.

Forse zwarte plastic trommels zijn het. Bovenop een deksel met een paar gaten voor lucht. Onderin een opening met een schuif ervoor, waar na verloop van tijd compost uit gehaald kan worden.

In de container wordt het aangenaam warm als er voldoende keukenafval gestort is. Ratten kunnen pas door de luchtgaten in het deksel als ze die wat groter hebben gemaakt. Ze knagen zich naar binnen. Mooier kunnen ze het zich de strenge winter niet dromen. Een warm huis waar bovenin telkens nieuw voedsel wordt gegooid. Ze worden steeds minder bang van me.

Sinds kort staat op proef naast hun riante woning een Joracomposter. Een trommel met twee compartimenten, van binnen bekleed met dik polystyreen. Een Fins ontwerp, gebouwd in China. De trommel draait horizontaal om een as en mengt de inhoud als een cementmolen. Keukenafval moet samen met zaagsel, kartonsnippers of gemolde eierdozen, in een van de compartimenten. Als dat vol is wordt de andere in gebruik genomen. De eerste kan na een week of tien worden geleegd: prachtige compost. Door de dikke isolatie van de trommel kan de warmte die bacteriën produceren in de trommel blijven. Volgens de importeur in Heerhugowaard (zie www.eco-cycle.nl) kan de warmte oplopen tot 75 graden.

De gebruiksaanwijzing: „Bij een gelijkmatige vochtdistributie en zuurstofsamenstelling in de unit en met een continue afvalstroom, zal de temperatuur stijgen tot 60-65°C. U hoeft geen thermometer te kopen, u zal stoom uit de unit zien komen. Het kan zo heet worden dat u uw hand er niet meer in kunt steken.”

Maar wacht eens even.

Dan kunnen we erin koken. En wat was onder trendsettende culi’s ook weer de mode?

Sous-vide koken. Voedsel in een luchtleeg gezogen dicht gesealde plastic zak een paar dagen in een bak warm water heel langzaam gaar laten worden. Reuze geschikt voor taaie ganzen en oude koeien.

Kan dat in de composttrommel? Waarschijnlijk wel. Maar in de mijne is de hoogst gemeten temperatuur tot nu toe 47,4 graden. Ik moet hem nog zien op te voeren. De gans wacht in de vriezer.

    • Wouter Klootwijk