Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Joop Daalmeijer wordt nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur

Foto NRC / Maurice Boyer

Oud-omroepbaas Joop Daalmeijer is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. Dat hebben bronnen in de cultuurwereld bevestigd aan NRC Handelsblad. De voordracht, gedaan door een speciale commissie, wordt vanmiddag in de ministerraad besproken.

Daalmeijer volgt Els Swaab op, die 1 juli haar functie neerlegde omdat zij het niet eens is met het beleid van staatssecretaris van Cultuur Zijlstra. Zijlstra negeerde op belangrijke onderdelen het advies van de raad over de bezuinigingen van jaarlijks 200 miljoen. Zo stemde hij niet in met het in fasen invoeren ervan.

Daalmeijer, die 1 september met pensioen ging, heeft een lange loopbaan bij de publieke omroep achter de rug. Hij was redacteur bij Achter het nieuws (VARA) en Nieuwslijn (Veronica), programmadirecteur, netcoördinator en voorzitter. Bij het grote publiek werd hij bekend als het gezicht van Veronica Nieuwslijn. De laatste twee jaar gaf hij leiding aan de eerste fusie in de omroepgeschiedenis: NPS, Teleac en RVU gingen samen tot NTR. Daalmeijer is getrouwd met de televisiepresentator Maartje van Weegen.

De Raad voor Cultuur is de hoogste adviesinstelling van de regering inzake kunst, cultuur en media. De voorzitter zit de negenkoppige raad voor en is het gezicht naar buiten, maar heeft er geen fulltime baan. Het dagelijks bestuur is in handen van een secretariaat, met aan het hoofd een algemeen secretaris.