‘Italiaans hervormingsbeleid komt onder toezicht van IMF en EU’

Berlusconi gisteren gefotografeerd op de G20-top in Cannes. Foto AP / Markus Schreiber

Het IMF en de EU gaan de vorderingen van Italië bij het realiseren van economische hervormingen monitoren. De Italiaanse regering is daarmee akkoord, aldus een belangrijke bron van binnen de EU vanochtend tegen persbureau Reuters.

Italië heeft volgens de anonieme bron “totaal geen probleem” met toezicht op zijn hervormingsbeleid, ook niet als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daar bij betrokken is. Het IMF en de Europese Commissie gaan volgens de bron onafhankelijk van elkaar toezien op de vorderingen van de hervormingen in Italië en zullen daar apart over rapporteren.

Dat Italië mogelijk onder toezicht van het IMF komt is opmerkelijk omdat dit normaal gesproken alleen gebeurt bij landen die een lening van het IMF krijgen, zoals Griekenland, Portugal en Ierland. Onze economieredacteur Melle Garschagen vertelt vanaf de G20-top in Cannes welke vorm het toezicht van het IMF op Italië kan hebben:

“Bij het IMF werken mensen met veel verstand van het saneren van schulden. Die zullen samen met de Italianen bezuinigings- en hervormingstrajecten gaan opstellen om ervoor te zorgen dat Italië uiteindelijk weer uit de schulden komt.”

Garschagen noemt betrokkenheid van het IMF bij Italië een “belangrijk signaal” naar de financiële markten:

“Dit is een belangrijk signaal naar de markten, die er door dit toezicht sneller van overtuigd zullen zijn dat de door Italië aangekondigde hervormingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Op deze manier zou de rust in de eurozone sneller kunnen terugkeren.”

De Italiaanse regering van premier Berlusconi staat al maanden onder hevige druk van de EU en de rest van de wereld om met daadkracht economische hervormingen door te voeren, maar Berlusconi ligt in eigen land steeds zwaarder onder vuur. Zijn kabinet keurde woensdagavond een reeks eerder aangekondigde hervormingsvoorstellen goed die het vertrouwen van de markten in de kredietwaardigheid van Italië moeten herstellen.

Omdat analisten ernstige twijfels hebben over de slagkracht van de regering-Berlusconi, blijft de rente die Italië betaalt op het afsluiten van staatsleningen steeds maar verder stijgen. Gisteren noteerde de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar met 6,4 procent een nieuw record. De hoge rente betekent dat voor Italië steeds moeilijker wordt om geld te lenen waarmee het land zijn schulden kan financieren.

    • Pim van den Dool