Israëlische marine wacht flotilla op, waarschuwing van VS

Protesten in Ramallah gisteren bij de kantoren van de VN waarbij vrije en veilige doortocht werd gevraagd voor de schepen die naar Gaza willen. Foto AFP / Abbas Momani

Een pro-Palestijnse flotilla die woensdag vanuit Turkije vertrok om vandaag Gaza te bereiken, wordt opgewacht door de marine van Israël. Het zou gaan om twee jachten met daarop onder meer Amerikanen, Ieren, Canadezen, Australiërs en Palestijnen.

De Israëlische marine heeft al aangekondigd te zullen doen wat nodig is om te voorkomen dat de flotilla ‘Freedom Wave’ de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreekt. Volgens Reuters wilde luitenant-kolonel Avital Leibovich niet kwijt hoe dat gaat gebeuren en hangt dat af van “of de passagiers gewelddadig zijn”. Hij zei er “alles” aan te doen om de blokkade te handhaven.

‘Alle maatregelen zijn getroffen’

De marine zegt klaar te zijn om contact te maken met de flotilla en “alle maatregelen te hebben getroffen om te voorkomen dat de boten de Gazastrook bereiken”. Israël heeft de zeeblokkade opgeworpen zodat er geen wapens gesmokkeld kunnen worden om de Palestijnen te bewapenen.

Het Witte Huis waarschuwde gisteren nog de Amerikaanse deelnemers aan de flotilla “niet betrokken te raken bij deze activiteit”. De regering van Barack Obama sluit niet uit actie te ondernemen als Israëlische en Amerikaanse wetten worden geschonden. De VS zeggen van Turkije de toezegging te hebben gehad dat er geen marineschepen zijn gestuurd om ‘Freedom Wave’ bij te staan.

Nederlandse deelnemers

Vorig jaar liep een flotilla volkomen uit de hand en werden negen Turken gedood toen Israël een soortgelijke pro-Palestijnse vloot overviel. Dit incident zorgde ervoor dat de verhouding tussen beide landen ernstig bekoeld raakten. Deze zomer werd een flotilla met Nederlandse deelnemers nog gesmoord.

    • Jules Seegers