Israëlische marine onderschept Gaza-flotilla - ‘geen gewonden’

Het hoofd van het Israëlische leger heeft de marine vanmiddag opdracht gegeven een vloot die koers zet richting Gaza te onderscheppen. Het gaat om een flotilla van twee boten die dreigden Israëls zeeblokkade van het dor Hamas geregeerde gebied te doorbreken.

Caption: Palestinian children wave national flags during a rally to show their support for a two boat flotilla attempt to reach the Gaza Strip, in the port of Gaza City Friday, Nov. 4, 2011. Israel's military says the navy has boarded two protest boats on their way to Gaza to try to break Israel's blockade of the Palestinian territory. (AP Photo/Adel Hana) Palestijnse kinderen die in de haven van Gaza-Stad wachten op de aankomst van de flotilla. Foto AP / Adel Hana

Israëlische mariniers zijn vanmiddag aan boord gegaan van een vloot die koers zette richting Gaza. De entering van de vaartuigen zou vreedzaam zijn verlopen en er vielen geen gewonden.

De vaartuigen zullen naar de haven Ashdod worden gesleept, meldt het Israëlische leger. Het gaat om een flotilla van twee boten met 27 opvarenden die dreigden Israëls zeeblokkade van het door Hamas geregeerde gebied te doorbreken.

Beelden van de actie van de Israëlische marine:

Volgens het leger, dat via luitenant-generaal Benny Gantz sprak met persbureau Reuters, werden de orders voor onderschepping gegeven nadat de vloot geen gehoor gaf aan oproepen de koers te wijzigen. De flotilla maakte geen rechtsomkeert en ging evenmin in op het verzoek haar lading in Israël dan wel Egypte te droppen.

De boten, naar verluidt twee jachten, vertrokken woensdag vanuit Turkije. Aan boord zijn pro-Palestijnse activisten uit onder meer Amerika, Canada en Ierland. De Israëlische marine had al laten weten er “alles aan te zullen doen” om de flotilla te stoppen.

Reportage vanaf een van de flotilla boten:

Videobeelden vanmiddag op YouTube gezet van het radioverkeer tussen de Israëlische marine en de vloot. Gevraagd wordt om identigicatie en aan te meren in de haven van Ashdod:

Israël heeft de zeeblokkade bij Gaza ingesteld om te voorkomen dat Hamas over zee van wapens wordt voorzien door onder meer de Libanese Hezbollah-beweging. Verleden jaar greep Israël met harde hand in tegen een activistenvloot met hulpgoederen voor Gaza. Bij een onderscheppingsactie werden negen Turkse activisten gedood. Dit incident zorgde afgelopen zomer voor het ernstig bekoelen van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Turkije.

    • Hans Klis