Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘VS ziet Iran als grootste bedreiging in het Midden-Oosten’

Caption: A man sets on fire a representation of a US flag, in an annual state-backed rally in front of the former US Embassy in Tehran, Iran, Friday, Nov. 4, 2011, marking the anniversary of the seizure of the US Embassy by militant students on Nov. 4, 1979, when militant Iranian students who believed the embassy was a center of plots against the Persian country held 52 Americans hostage for 444 days. The US severed diplomatic ties in response, and the two countries have not had formal relations since. (AP Photo/Vahid Salemi)
Caption: A man sets on fire a representation of a US flag, in an annual state-backed rally in front of the former US Embassy in Tehran, Iran, Friday, Nov. 4, 2011, marking the anniversary of the seizure of the US Embassy by militant students on Nov. 4, 1979, when militant Iranian students who believed the embassy was a center of plots against the Persian country held 52 Americans hostage for 444 days. The US severed diplomatic ties in response, and the two countries have not had formal relations since. (AP Photo/Vahid Salemi) Een Iraanse man verbrandt de Amerikaanse vlag tijdens de jaarlijkse viering van de inname van de Amerikaanse ambasade in Teheran in 1979. Foto AP / Vahid Salemi

Iran is de grootste bedreiging voor de belangen van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in het Midden-Oosten, nog groter dan Al-Qaeda.

Dat heeft een hooggeplaatste bron binnen het Amerikaanse leger op basis van anonimiteit laten weten aan persbureau Reuters. Iran zou zich volgens hem steeds meer als dreiging voor de VS presenteren. De bron zei wel te betwijfelen dat het land aanstuurt op een conflict.

Meer druk op Iran vanwege ‘moordcomplot’

Vorige maand werd een Iraanse man gearresteerd in de VS die mogelijk een aanslag zou beramen op de Saoedische ambassadeur in Washington. De VS vermoeden een Iraans complot, maar Iran ontkent alle betrokkenheid in deze kwestie.

Volgende week presenteert het Internationaal Atoomenergieagentschap hoogstwaarschijnlijk een rapport over het Iraanse kernprogramma. Het Westen vermoedt al geruime tijd dat het Iraanse regime het kernprogramma gebruikt om kernwapens te vervaardigen. Vanwege het Iraans ‘moordcomplot’ zette de VS meer druk op het Iraanse kernenergieprogramma.

Israël stuurt aan op preventieve aanval Iran

Eerder deze week werd bekend dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Ehud Barak een meerderheid proberen te vinden in de Knesset voor een preventieve militaire aanval op Iran. Israël is verontrust over het nucleaire programma van Iran. Volgens het land vormt Iran een bedreiging voor de gehele wereld en de staat Israël.

Op de G20 in Cannes wees de Franse president Nicolas Sarkozy het idee van een preventieve aanval op Iraanse nucleaire installaties resoluut van de hand. Volgens hem zijn er nog genoeg mogelijkheden om via diplomatie een oplossing te vinden voor de spanningen in de regio. Ook Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants acht de kansen klein dat er binnenkort zal worden overgegaan tot een preventieve aanval op Iraanse nucleaire installaties:

“Voorlopig is er geen meerderheid voor de plannen van Netanyahu en Barak, dus is het speculeren over een aanval prematuur. Niet alleen in hun kernkabinet bestaat weerstand tegen een een inval, ook het Israëlische leger en de inlichtingendiensten verzetten zich hiertegen. Ten eerste weet je niet of je met een aanval op Iran hun nucleaire programma kan stopzetten. Als ze al weten waar de nucleaire installaties zich bevinden. Daarnaast bestaat het risico dat de bouw van de installaties hierdoor alleen maar wordt versneld. Iran zal immers zeggen dat het zich moet kunnen verdedigen tegen dit soort agressie. Bovendien is er al veel onrust in de regio. Zo’n militaire aanval kan een geweldsexplosie veroorzaken en tot een bredere oorlog gaan leiden.”

Ook de VS zitten niet te wachten op gewapende actie. Roelants:

“De Verenigde Staten zien zo’n aanval ook helemaal niet zitten, maar Israël denkt dat wanneer ze Iran aanvallen, de Amerikanen de scherven dan wel helpen opruimen.”