Innovatief succes uit Sassenheim

None

Hoe onopvallend Frank uit den Bogaard de laatste jaren ook sleutelde aan zijn vliegtuigsimulators – zonder veel publiciteit, op een obscuur bedrijventerrein in het Zuid-Hollandse Sassenheim – binnen de luchtvaartindustrie is hij een hit. Gisteren maakte het Amerikaanse miljardenconcern Lockheed Martin bekend, voor een onbekend bedrag, SIM-Industries van de 43-jarige Uit den Bogaard over te nemen.

Met geld van investeerder Marcel Boekhoorn, zakenbank NIBC en enige kredietgarantie van het ministerie van Economische Zaken, werkte de van oorsprong Limburgse ondernemer de laatste jaren aan nieuwe types vliegtuigsimulators. Hij kreeg, met inmiddels 90 medewerkers, voet tussen de deur bij de grote internationale vliegtuigbouwers. Zo is SIM hofleverancier van zowel Boeing (voor haar 737-toestel) als van Airbus (320 en binnenkort ook 330). Ook richt SIM trainingscentra in voor verschillende luchtvaartmaatschappijen in de wereld.

In een zeldzaam interview in Innovatie Magazine in november 2010 verklapte Uit den Bogaard het geheim achter zijn succes: innovatief zijn. „Het is de bedoeling dat we elk jaar een nieuw type simulator op de markt brengen voor een nieuwe type vliegtuig.” Met de drie tot nu toe ontwikkelde types is het in elk geval gelukt om het bestaande partijen lastig te maken. „Een concurrent vindt het alleen maar lastig dat er een partij is die allemaal nieuwe dingen introduceert, want zij wil doorkapitaliseren op oude kennis. Wij willen juist wel vernieuwen!”