IMF gaat Italiaanse hervormingen monitoren - ‘budget IMF omhoog’

Van Rompuy en Barroso vanmiddag op de G20-top in Cannes. Foto AFP / Michel Euler

Italië heeft het IMF gevraagd om de voortgang van zijn hervormingsprogramma te monitoren. Dat bevestigde de voorzitter van de Europese Commissie Barroso vanmiddag op de G20-top in Cannes. Ook werd bekend dat het budget van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt verhoogd.

Het nieuws dat Italië onder toezicht van het IMF komt te staan lekte vanochtend al uit. Onze economieredacteur Melle Garschagen noemt betrokkenheid van het IMF bij Italië een “belangrijk signaal” naar de financiële markten:

“Dit is een belangrijk signaal naar de markten, die er door dit toezicht sneller van overtuigd zullen zijn dat de door Italië aangekondigde hervormingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Op deze manier zou de rust in de eurozone sneller kunnen terugkeren.”

Budget IMF wordt verhoogd, maar hoe is niet duidelijk

Van Rompuy maakte op de persconferentie met Barroso bekend dat de G20-leiders in Cannes hebben besloten het budget van het IMF te verhogen. Hoe dat moet gaan gebeuren is echter nog onduidelijk. Volgens Garschagen zijn er drie mogelijkheden om het IMF-budget te verhogen:

“Er kan een investeringsvehikel worden opgezet waarin landen met een begrotingsoverschot, zoals China, op vrijwillige basis geld kunnen storten. Ook kan de bijdrage van alle landen aan het IMF worden verhoogd. Een derde mogelijkheid zijn bilaterale leningen: dan lenen landen elkaar onderling geld.”

Op de achtergrond van de discussie over de budgetverhoging speelt het verschil van inzicht tussen Europese en niet-Europese G20-landen over hoe het extra geld besteed moet worden, legt Garschagen uit:

“Europa wil dat het IMF na een budgetverhoging meer geld kan investeren in het Europese noodfonds EFSF. De VS stribbelen op dit punt echter tegen omdat ze bang zijn dat opkomende economieën als China meer macht binnen het IMF willen als ze meer investeren.”

Barroso: Griekenland moet zijn afspraken nakomen

Barroso riep Griekenland op een gezamenlijke persconferentie met EU-voorzitter Van Rompuy op zich aan de gemaakte afspraken van de laatste EU-top te houden. De voorzitter van de Europese Commissie zei dat de EU de Griekse democratie en het recht van de Grieken om over hun eigen toekomst te beslissen “respecteren”, maar vroeg wel om een “sterke toewijding van de belangrijkste politieke krachten” in Griekenland. Hij herhaalde dat de EU wil dat Griekenland lid van de euro blijft.

    • Pim van den Dool