Ierland kondigt 3,8 miljard aan bezuinigingen aan

Ierland gaat 3,8 miljard euro bezuinigen door belastingen te verhogen en de overheidsuitgaven in te perken. De regering hoopt daarmee te voldoen aan de voorwaarden die de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds hebben gesteld aan de noodlening aan het land.

De Ierse minister van financiën Michael Noonan maakte de bezuinigingsmaatregelen vanmiddag bekend, meldt persbureau AP. De belastingverhoging moet 1,6 miljard euro opleveren en aan de uitgavenkant moet 2,2 miljard worden bespaard. Volgens Noonan zijn de maatregelen noodzakelijk om in 2015 het Ierse begrotingstekort terug te brengen tot onder de maximaal toegestane drie procent. Details omtrent de bezuinigingen worden 6 december bekendgemaakt.

Bezuinigingen ingrijpender dan verwacht, ondanks meevaller

De geplande bezuinigingen zijn ingrijpender dan eerder werd aangenomen. Dat komt omdat Ierland de verwachte groei van de economie voor volgend jaar naar beneden bij heeft moeten stellen tot 1,6 procent, in plaats van 2,5 procent. Ook voor de periode 2013-2015 is de groei naar beneden bijgesteld.

Eerder deze week kwam een boekhoudkundige fout aan het licht waardoor de Ierse staatsschuld 3,6 miljard euro lager uitviel dan gedacht. De gecorrigeerde Ierse staatsschuld over 2010 kwam daardoor uit op 144,5 miljard euro, ofwel 92,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in plaats van 95 procent. Desondanks moet de Ierse regering fors snijden in de uitgaven.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis