Iedereen kijkt naar Athene

Papandreou, referendum, aftreden, Merkel, Sarkozy, uittreden... Tijdens de G20 spreken de wereldleiders alleen maar over Griekenland.

De meest besproken regeringsleider op de G20 in Cannes staat niet eens op de officiële gastenlijst. Sterker, hij was alleen in de Zuid-Franse badplaats voor een bliksembezoek. Toen de G20 gisteren officieel begon zat premier George Papandreou alweer in Athene. En toch domineert hij de bijeenkomst van de twintig belangrijkste economieën.

Met trompetgeschal werden de regeringsleiders en staatshoofden ontvangen bij de rode loper van het Palais des Festivals. Obama van de VS, Hu Jintao van China, Manmohan Singh uit India, de Braziliaanse Dilma Rousseff, één voor één kwamen de vertegenwoordigers van zowel gevestigde als opkomende wereldmachten uit hun auto, schudden ze gastheer Sarkozy de hand en verdwenen ze in het congrescentrum.

Hoe belangrijk hun onderlinge verhoudingen, strubbelingen en compromissen ook zijn voor het welvaren van de wereldeconomie, deze week zijn ze gedegradeerd tot bijzaak. In de gangen en perszalen vallen continu dezelfde trefwoorden: Papandreou, referendum, aftreden, Merkel, Sarkozy, uittreden, verkiezingen en regering van nationale eenheid. Over de officiële onderwerpen praat bijna niemand. Alleen Sarkozy erkende tijdens zijn persconferentie dat de leiders nog steeds verdeeld zijn over de invoering van een wereldwijde belasting op financiële transacties, een taks waar de Franse president zich al maanden hard voor maakt.

De hele dag keek Cannes wat Athene deed. De persconferentie van Europees president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie werd geannuleerd. De twee hadden weinig zinnigs te zeggen aangezien het compleet onduidelijk was wat er in Athene gebeurde.

Toen Papandreou aan het einde van de middag uiteindelijk afzag van een referendum bleek dat het dreigement van Sarkozy en Merkel op woensdag uitermate effectief was geweest. Als het Griekse volk in een referendum niet bereid was zich uit te spreken voor de afgesproken bezuinigingen en hervormingen dan moest Griekenland uit de eurozone treden, hadden de twee gezegd.

In Cannes kunnen ze alleen afwachten wat er de komende dagen verder nog gebeurt. De Nederlandse minister De Jager (Financiën) vatte de situatie samen. Met Griekenland is vandaag vandaag en morgen morgen, aldus De Jager, die niet is uitgenodigd voor de G20, ook al is Nederland de zestiende economie van de wereld.

In Frankfurt werd ondertussen duidelijk dat de Europese staatsschuldencrisis een verlammend effect heeft op de economie van de eurozone. Op zijn derde werkdag verlaagde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) de rente van 1,5 naar 1,25 procent. Inflatie was eigenlijk te hoog om een renteverlaging te rechtvaardigen. Maar de situatie is zo zorgelijk dat Draghi en de rest van het ECB-bestuur de verlaging noodzakelijk vonden. Draghi kwam misschien nog wel met de somberste boodschap van de dag: de eurozone stevent af op een nieuwe recessie.

Melle Garschagen

    • Melle Garschagen