Grote jongen

---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS In a handout photo released by the IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY on November 3, 2011 and taken on October 28, 2011 Japan's Prince Hisahito, wearing traditional ceremonial attire stands on an ancient boardgame, the Go board, during a rehearsal for the Fukasogi-no-Gi ceremony at the Akasaka imperial estate in Tokyo. Prince Hisahito, who turned five years old on September 6 took part in the ceremony on November 3 as part of his rite of passage as a member of the Japanese royal family. AFP PHOTO / HO / IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY AFP

Hij is net vijf geworden, prins Hisahito van Japan. Bij het bereiken van deze leeftijd hoort een eeuwenoude ceremonie genaamd Fukasogi-no-Gi. Onderdeel daarvan is een oud bordspel, Go, waar hij op moet springen. De viering had eigenlijk in de lente plaats moeten vinden maar werd uitgesteld vanwege de aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

De prins was bij zijn geboorte de eerste jongen in decennia die geboren werd in de Japanse keizerlijke familie. De twee zoons en dochter van de huidige keizer hadden tot dan toe alleen dochters gekregen.

Nu is Hisahito, zoon van prins Akishino na zijn vader en oom, derde in lijn van opvolging omdat alleen mannen mogen plaatsnemen op de Japanse keizerstroon.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad