Griekse premier: praten over eenheidsregering bij vertrouwen parlement

De Griekse premier George Papandreou belooft om zo snel mogelijk te gaan praten over een machtsoverdracht aan een eenheidsregering zodra hij het vertrouwen krijgt van het parlement.

Hiermee geeft Papandreou aan dat hij bereid is op te stappen als dat nodig is, maar hij is niet bereid nu zelf te kiezen voor aftreden. Volgens hem geeft een positieve uitkomst bij de vertrouwensstemming, Griekenland een mandaat voor de vorming van een eenheidsregering.

Papandreou benadrukte wel dat als er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven dat ten koste gaat van het Europese akkoord om Griekenland te redden van een faillissement, meldt persbureau AP.

Volgens bronnen in de regering zou mogelijk al een deal gesloten zijn voor het aftreden van Papandreou. Minister van Financiën Evangelos Venizelos zou als nieuwe interim-premier een eenheidsregering gaan formeren die het Europese reddingsplan door het parlement zal sluizen. Venizelos zou de steun verworven hebben van de leiders van de kleinere politieke partijen om een coalitie te vormen die zich kan richten op het voorkomen van een Grieks faillissement, voordat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis