‘Griekse premier Papandreou treedt af voor vorming eenheidsregering’

Caption: A poster depicting Greek Prime Minister George Papandreou (L) and Finance Minister Evangelos Venizelos in seen on a light pole in Athens' Syntagma square November 4, 2011 the words read "Wanted by the Greek people". Greek parliamentarians prepared to give their verdict on Papandreou on Friday in a confidence vote which could decide the fate of both the nation's European bailout deal and the global economy. REUTERS/Panayiotis Tzamaros (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: A poster depicting Greek Prime Minister George Papandreou (L) and Finance Minister Evangelos Venizelos in seen on a light pole in Athens' Syntagma square November 4, 2011 the words read "Wanted by the Greek people". Greek parliamentarians prepared to give their verdict on Papandreou on Friday in a confidence vote which could decide the fate of both the nation's European bailout deal and the global economy. REUTERS/Panayiotis Tzamaros (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) Een poster met daarop de meest 'beruchte en gezochte' mannen in Griekenland, premier George Papandreou en minister van Financiën Evangelos Venizelos. Foto Reuters / Panayiotis Tzamaros

De Griekse premier George Papandreou heeft een overeenkomst gesloten om af te treden. Daarna zal minister van Financiën Evangelos Venizelos een eenheidsregering formeren die het Europese reddingsplan door het parlement zal sluizen.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen die betrokken zouden zijn bij deze overeenkomst. Venizelos zou de steun verworven hebben van de leiders van de kleinere politieke partijen om een coalitie te vormen die zich kan richten op het voorkomen van een Grieks faillissement, voordat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Maar deze coalitie zou alleen gevormd kunnen worden als Papandreou vanavond aftreedt.

Venizelos keerde zich gisteren openlijk tegen de plannen van Papandreou om een referendum uit te schrijven om het reddingsplan van de leiders van de eurozone aan het Griekse volk voor te leggen. De plannen van de premier zorgde voor onrust op de financiële markten en een politieke crisis in eigen land. Venizelos zou nu naar voren zijn geschoven om de premier te worden van de eenheidsregering.

De vorming van een coalitieregering, een unicum in de gepolariseerde Griekse politiek, zou voorkomen dat er meteen nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Dat zou tijd bieden aan de Grieken om schuldeisers te laten zien dat zij aan voorwaarden van hervormingen en bezuinigingen kunnen voldoen.

Op dit moment spreekt Papandreou het Griekse parlement toe, hierin benadrukt hij dat er een grotere consensus moet komen voor het Europese reddingsplan. Hij noemde het plan een kans voor Griekenland die niet “verspild” mag worden.

Interactieve graphic: Europa in cijfers