Het is nu officieel: Griekenland houdt geen referendum

Greece's Finance minister Evangelos Venizelos delivers a speech during a parliament session in Athens November 3,2011. A euro zone bailout to keep Greece afloat would unravel if the country holds snap elections now, Venizelos told parliament on Thursday. REUTERS/Panagiotis Tzamaros (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
Greece's Finance minister Evangelos Venizelos delivers a speech during a parliament session in Athens November 3,2011. A euro zone bailout to keep Greece afloat would unravel if the country holds snap elections now, Venizelos told parliament on Thursday. REUTERS/Panagiotis Tzamaros (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) De Griekse minister Venizelos van Financiën sprak gisteren tot het parlement in Athene. Foto Reuters / Panagiotis Tzamaros

Griekenland houdt geen referendum over het Europese noodpakket. De Griekse minister Venizelos van Financiën heeft dat zojuist aan zijn collega’s binnen de Europese Unie laten weten.

Venizelos sprak telefonisch met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, Eurocommissaris Olli Rehn en de Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën. Dat meldt het Griekse ministerie van Financiën in een verklaring.

Het omstreden plan voor een referendum was een initiatief van de Griekse premier Papandreou. Venizelos en verschillende partijgenoten van de premier hebben zich er vanaf het begin fel tegen verzet. Of Griekenland wel of niet onderdeel blijft uitmaken van de eurozone kon volgens Venizelos niet afhangen van een referendum.

Griekenland wacht in spanning op vertrouwensstemming over Papandreou

In Griekenland wordt intussen in spanning gewacht op de parlementaire vertrouwensstemming over Papandreou. De Griekse oppositiepartijen blijven het aftreden van Papandreou eisen, hoewel hij zelf nog altijd met de partijen in gesprek wil over een regering van nationale eenheid. Of Papandreou de vertrouwensstemming, die vanavond laat wordt verwacht, overleeft is maar zeer de vraag omdat de regeringspartij van Papandreou nog maar 152 van de 300 zetels in het parlement heeft en veel parlementariërs van regeringspartij PASOK openlijk twijfelen aan de koers van hun leider.

    • Marije Willems