Geen zuipfestijnen meer op het Museumplein

Amsterdam gaat feesten schrappen op Koninginnedag.

Komend jaar zijn er op 30 april geen grootschalige evenementen meer in Amsterdam. Voor evenementen met een landelijke uitstraling, zoals die op het Museumplein, wordt een locatie gezocht buiten het centrum. De gemeente wil af van de massale zuipfestijnen en agressieve feestgangers, omdat het Amsterdamse Koninginnedagfeest de afgelopen jaren uit zijn voegen zou zijn gebarsten.

Het aantal bezoekers is gestegen van 610.000 in 2004 naar 800.000 dit jaar. Van de bezoekers komt de helft van buiten de stad.

Op een gewone dag kan de stad de grote bezoekersaantallen volgens de gemeente wel aan, maar op Koninginnedag concentreren alle festiviteiten zich rond de uitgaanspleinen en grachten. Zo veel mensen op een relatief kleine oppervlakte zou tot onveilige situaties leiden.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil meer spreiding van evenementen over de stad en in de regio. In de binnenstad wordt volgend jaar daarom alleen een beperkt aantal evenementen toegestaan met een kleinschalig karakter.

Grootschalige evenementen waar veel mensen van buiten de stad op af komen, worden voortaan buiten het centrum georganiseerd. De gemeente denkt bijvoorbeeld aan gebieden rondom Station Zuid en de Arena-boulevard.

Van der Laan hoopt met de maatregelen de „negatieve spiraal van steeds drukker, dronkener en agressiever” te kunnen ombuigen. „De kans dat het goed afloopt, moet groter zijn dan de kans dat het misgaat op Koninginnedag. Dat vraagt om een andere opzet van Koninginnedag in Amsterdam.” (NRC)