Fonds moet verhuizing EYE stutten

Filminstituut EYE, dat komend voorjaar opent in een nieuw gebouw aan de Amsterdamse IJ-oever, heeft een fonds opgericht om bij particulieren geld te verzamelen voor het interieur.

Met geld uit dit U&EYE Fonds hoopt het Filminstituut onder meer het filmorgel uit 1929 te renoveren en het interieur van de Parisien-zaal uit 1924 uit het Vondelpark Filmmuseum over te brengen naar zaal 4 van het nieuwe gebouw.

Bijzonder aan het fonds is volgens EYE-directeur Sandra den Hamer dat deelnemers hun geld vrijwel geheel terugkrijgen – ervan uitgaand dat de nieuwe Geefwet doorgaat.

Deelnemers krijgen, naast belastingvoordeel op hun inleg, geld gestort op hun U&EYE Card. Met het saldo kunnen ze onder meer films bezoeken (toegangskaarten kosten vanaf 7,50 euro) of een zaal huren voor een privévoorstelling (kosten vanaf 600 euro).

Er is een bronzen card (een lening van 4.000 euro die na 5 jaar wordt omgezet in een schenking), een silver card (een lening van 4.000 euro en een bijdrage van 1.000 euro) of een gold card (een lening van 8.000 euro en een bijdrage van 2.000).

Met het fonds hoopt EYE binnen enkele maanden 3,5 miljoen euro bijeen te brengen.