Enkele hoogtepunten van het Lezersfeest

Nederland, Amsterdam, 19-03-09 Wim T. Schippers in Amsterdam. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Amsterdam, 19-03-09 Wim T. Schippers in Amsterdam. © Foto Merlin Daleman

Het Rotterdamse lezersfeest is niet alleen het domein van schrijvers en dichters, maar ook van cabaretiers en stripmakers. En nog interessanter wordt het als er een combinatie van categorieën op het podium staat. Bijvoorbeeld op het Die Verzen Podium om kwart voor negen (herhaling in het Bibliotheektheater om kwart over tien), wanneer in aanwezigheid van Ernest van der Kwast een voorproefje wordt gegeven van de theaterbewerking van zijn succesroman Mama Tandoori. Met op het podium de regisseur Daniël Samkalden en de acteurs Jacqueline Blom, Tibor Lukács en Bob Fosko.

Remco Campert, schrijver van Het leven is vurrukkulluk, dat dezer dagen het nationale leesboek is, is om half negen te zien in het Bibliotheektheater, samen met zijn vriend en bewonderaar Kees van Kooten. Ze lezen voor, praten over hun gedeelde gevoel voor humor en becommentariëren de poëzie van de Vijftigers.

Meer oude helden zijn van half tien tot half twaalf te vinden op het Beeldtaal Podium op de vierde verdieping van de Centrale Bibliotheek. Wim T. Schippers en Theo van den Boogaard, samen verantwoordelijk voor de stripserie Sjef van Oekel, worden geïnterviewd, waarna eerst Schippers een aantal hits uit zijn vijftigjarige carrière zingt, en vervolgens Van den Boogaard met een band een concert met Bob Dylan-klassiekers geeft.

Wie wil kennismaken met moderne humor begeve zich rond kwart voor twaalf naar het Bibliotheektheater, waar Ronald Snijders een gedeelte speelt uit zijn absurdistische solotheaterprogramma Verkeerde benen. Snijders is vooral bekend van het legendarische Radio-1-programma Binnenland 1, een wekelijkse verzameling van – zoals Guus Middag het samenvatte in zijn recensie van het gelijknamige boek – ‘verzonnen nieuws, afgewisseld met namaakjingles, schijnaankondigingen, scheve gesprekken, ontsporende reportages en regelrechte onzin [...] En daarbij hoort dan ook het plezier in het spelen met jargon, stijltjes, toontjes, taaltjes, clichés – waarvoor al die nepgesprekken met nepbestuurders een ideale gelegenheid bieden.’ Wie weet draagt Snijders enkele van de klassiekers uit het Binnenland 1-repertoire voor, zoals ‘Domino Day komt dit jaar met een speciale variant: The White Edition. Vergelijkbaar met de dresscode van het dance-evenement Sensation zullen er alleen witte steentjes worden geplaatst.’ Of de berichten over het recht op inspraak van vier miljoen oversteekmoeders, de cursus preventief schilderen of de vondst van een brand uit de Romeinse tijd, bij opgravingen in Ootmarsum. ‘De schade is enorm. De brandweer was snel ter plaatse en voorkwam zo dat de brand oversloeg naar andere oude beschavingen.’

Tot slot: ook dit jaar heeft het Lezersfeest de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2011 voor het hoofdpodium weten te strikken. Rond half elf gaat Pieter Steinz in gesprek met Marente de Moor over haar Interbellumboek De Nederlandse maagd. Een gesprek over schermen, de Tweede Wereldoorlog en schrijven in de luwte maar onder de naam van je moeder .

Meer informatie op www.lezerfeest.nl