Ederveen in genoeglijk houtje-touwtjestuk

Ederveenzaamheid, door Arjan Ederveen. Gezien: 3/11 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 13/4. Inl. theaterhits.nl ***

Alsof dit een kinderpartijtje voor grote mensen wordt, opent Arjan Ederveen zijn allereerste solovoorstelling met een genoeglijk babbeltje. Vervolgens schudt hij de hele eerste rij de hand en geeft sommigen een functie – een zinnetje zeggen na een afgesproken teken, een denkbeeldige telefoon laten rinkelen, tekstloos op het toneel staan, en zo verder. Want hij gaat een toneelstukje spelen en hij kan in zijn eentje natuurlijk niet alles doen.

Vergezeld door zijn hond Stuk vertolkt Ederveen de drie hoofdrollen: een topambtenaar die met alle platitudes van dien een plan ontvouwt voor een opvanghuis voor randgroepvrouwen in een middelgrote groeigemeente, ’s mans echtgenote die druk is met een praatboerderij waarin een stiltecentrum komt, en een „rioolrat” die vette grappen over BN’ers maakt zoals Paul de Leeuw dat vaak deed.

Voor de eerste rol zet hij een bril op, voor de tweede doet hij een hoofddoekje op en voor de derde bindt hij zich een fikse staart om. Kortom: houtje-touwtjetoneel in Ederveen-stijl, met minstens één typering (de vrouw) waarin dwars door de gekkigheid ook iets van tragiek doorschemert.

Af en toe verloopt Ederveenzaamheid, geregisseerd door Rik Hoogendoorn, zo ontspannen en gemoedelijk dat er niet zo erg veel van overblijft. Maar ook daar komt Ederveen als charmeur – want dat is hij in deze voorstelling – makkelijk genoeg mee weg.

    • Henk van Gelder