Doden en gewonden bij aanval op kerk in noorden Nigeria

Nigeriaanse militairen eind september bij een checkpoint in de stad Maiduguri, dat is opgericht vanwege het grote aantal aanvallen van de islamitische terreurgroep Boko Haram in deze stad. AP / Sunday Alamba

Bij een aanval op een kerk in het noorden van Nigeria zijn afgelopen nacht twee mensen doodgeschoten en elf anderen gewond geraakt. De aanval zou een wraakactie zijn voor de verdrijving van duizenden moslims uit de noordelijke regio Kaduna in april dit jaar.

Een politiewoordvoerder zegt tegen de BBC dat een aantal van de elf gewonden in kritieke toestand in het ziekenhuis is opgenomen. De aanval vond plaats in de stad Zonkwa, die de afgelopen maanden na de gouverneursverkiezingen van april het toneel was van oplaaiend geweld tussen moslims en christenen.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar de islamitische terreurbeweging Boko Haram had eerder aangekondigd de verdrijving van duizenden moslims uit de regio Kaduna te willen wreken. Veel van de verdreven moslims leven nog in een vluchtelingenkamp omdat hun huizen bij hun verdrijving in brand werden gestoken. Kaduna is scherp verdeeld langs politieke, etnische en religieuze lijnen en staat symbool voor de gespannen verstandhouding tussen moslims en christenen in heel Nigeria.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool