De sloeber en het rijke meisje

The Notebook (Nick Cassavetes, 2004)Ned. 2, 23.10 – 01.05 uur

Het is altijd leuk om films te zien waarin acteurs spelen die inmiddels zijn doorgebroken. Hoe brachten ze het er in hun pre-sterrendom vanaf? Kon je toen al zien dat ze ooit een ster of goed acteur zouden worden? In The Notebook spelen Rachel McAdams en Ryan Gosling hoofdrollen, naast oudgedienden Gena Rowlands en Jamer Garner. Zeven jaar later zijn Gosling als McAdams sterren. Vooral Gosling is nu ‘hot’. Hij speelt in twee films die nu in de bioscoop draaien, het politieke drama The Ides of March van George Clooney en de misdaadfilm Drive: in beide spat zijn enorme charisma en acteertalent van het doek; hij wordt bestempeld als de nieuwe Steve McQueen en de nieuwe George Clooney.

In The Notebook speelt Gosling Noah een arme sloeber. In de jaren veertig van de vorige eeuw ontmoet hij in het zuiden van de VS een rijk meisje (McAdams). Natuurlijk wordt hun liefde gedwarsboomd, maar echte liefde laat zich niet tegenhouden. Hun verhaal wordt door een oude man (James Garner) voorgelezen aan een demente vrouw, die veel langer dan de kijker moeite heeft met het ontdekken van het verband tussen verhaal en heden. The Notebook, naar de bestseller van Nicholas Sparks, werd geregisseerd door Nick Cassavetes, met zijn moeder Gena Rowlands als vrouw met alzheimer. Soms sentimenteel, maar ook onweerstaanbaar, waarbij overgave van de toeschouwer met alle filmische middelen wordt afgedwongen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg