Daalmeijer voorzitter Raad voor Cultuur

Oud-omroepbaas Joop Daalmeijer (1946) is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, de belangrijkste adviesinstelling van de regering inzake kunst, cultuur en media. Dat hebben bronnen in de cultuurwereld bevestigd. De voordracht, gedaan door een speciale commissie, zou vanmiddag in de ministerraad worden besproken.

Daalmeijer volgt Els Swaab op, die op 1 juli haar functie neerlegde omdat zij het niet eens is met het beleid van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD). Zijlstra negeerde op belangrijke onderdelen het advies van de raad over de bezuinigingen van jaarlijks 200 miljoen. Zo stemde hij niet in met het in fasen invoeren ervan.

De voorzitter van de Raad voor Cultuur leidt de negenkoppige raad en is het gezicht ervan. Het is geen fulltimebaan; het dagelijks bestuur is in handen van een secretariaat, geleid door een algemeen secretaris.

Joop Daalmeijer, die 1 september met pensioen ging, heeft een lange loopbaan bij de publieke omroep. Hij was redacteur bij Achter het nieuws (VARA) en Nieuwslijn (Veronica), programmadirecteur, netcoördinator en voorzitter.

Bij het grote publiek werd hij bekend als het gezicht van Veronica Nieuwslijn. De laatste twee jaar gaf hij leiding aan de fusie van de omroepen NPS, Teleac en RVU die verder gingen als NTR. Van 2006 tot 2008 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Joop Daalmeijer is getrouwd met presentator Maartje van Weegen.