Cubanen mogen huizen bezitten en verkopen

A man looks out from a building in Havana, Cuba, Thursday, Nov. 3, 2011. Cuba announced Thursday it will allow real estate to be bought and sold for the first time since the early days of the revolution, the most important reform yet in a series of free-market changes under President Raul Castro.(AP Photo/Franklin Reyes)
A man looks out from a building in Havana, Cuba, Thursday, Nov. 3, 2011. Cuba announced Thursday it will allow real estate to be bought and sold for the first time since the early days of the revolution, the most important reform yet in a series of free-market changes under President Raul Castro.(AP Photo/Franklin Reyes) AP

Cubanen mogen voor het eerst sinds de beginjaren van de communistische revolutie huizen kopen en verkopen. Het is de belangrijkste hervorming die Raúl Castro heeft doorgevoerd sinds hij het presidentschap overnam van zijn broer Fidel.

De maatregel, die gisteren werd aangekondigd in de staatskrant Granma, is in Cuba met vreugde ontvangen. Sinds het eigenwoningbezit na de revolutie van 1959 werd afgeschaft, is verhuizen alleen mogelijk via een ingewikkeld ruilsysteem, onder toezicht van de overheid.

Gescheiden stellen wonen daardoor vaak nog jarenlang onder hetzelfde dak, tot een van de twee iets anders krijgt toebedeeld. Anderen sluiten schijnhuwelijken, zodat huizen van de ene op de andere familie kunnen worden overgedragen. Een beproefde strategie is intrekken bij een bejaarde Cubaan en wachten tot die overlijdt.

Nieuwe woningen zijn er sinds de revolutie nauwelijks gebouwd. Families leven vaak met drie tot vier generaties in kleine, slecht onderhouden appartementen.

Het is nog maar de vraag of er een bloeiende vastgoedmarkt zal ontstaan. Het maandsalaris voor werknemers in dienst van de overheid – zo’n 80 procent van de bevolking – is slechts 20 dollar (zo’n 15 euro). De nieuwe wet staat toe om ook een zomerhuisje te kopen, maar dat lijkt voor weinigen weggelegd.

In oktober werd het kopen en verkopen van auto’s al toegestaan, maar door allerlei restricties is het voor doorsnee-Cubanen nog steeds lastig om een nieuwe auto te kopen. Eerder versoepelde Raúl Castro de beperkingen voor het opzetten van een eigen bedrijf. De jongere Castro heeft herhaaldelijk gezegd dat het systeem van zijn broer niet helemaal goed werkt, maar dat Cuba een socialistische staat zal blijven. (AP)