Cameron laveert tussen euro en IMF in Cannes

Terwijl de Britse Conservatieve premier David Cameron op de G20 in Cannes pleit voor een financiële injectie van de fondsen van het IMF, bezweert zijn minister van Financiën George Osborne dat de regering absoluut niet mee zal doen aan een Europese reddingsactie voor de euro.

En terwijl Cameron de leiders van de eurolanden maant om vooral snel orde op zaken te stellen, toont Osborne vertrouwen in Frankrijk, Duitsland en Italië, die volgens hem het noodzakelijke „gevoel van urgentie” hebben om de crisis op te lossen. Die oplossing moet in de ogen van de Britse regering komen van de eurolanden zelf, maar de Britten willen wel blijven meepraten over hoe die eruit moet zien.

De Britse premier zit in een bijna onmogelijke positie. Hij moet zowel zijn behoorlijk eurosceptische achterban te vriend houden, als zijn pro-Europese liberaal-democratische coalitiegenoten. Maar hij moet ook rekening houden met de Britse tabloidkranten die een extra bijdrage aan het IMF uitleggen als ‘Meer Britse miljarden om de euro te redden’ (The Daily Mail) en ‘Britse belastingbetaler in gevaar’ (The Mirror).

Volgens Cameron is daar geen sprake van. „Ik ben hier om de Britse economie te steunen”, zei hij gisteren in Cannes. „Als er een crisis in de wereld is, is het goed om het IMF te versterken.” De premier voegde eraan toe dat een land nog nooit geld is kwijtgeraakt door het uit te lenen aan het IMF. Bovendien is IMF-geld niet exclusief voor de eurozone of Griekenland.

Deze bedenkingen lijken de anti-Europese gevoelens in het Verenigd Koninkrijk amper tot bedaren te brengen. Oppositiepartij Labour, zelf veel minder eurosceptisch dan de Conservatieven, gooide olie op het vuur. Ed Balls, schaduwminister van Financiën, riep Cameron en Osborne op om „eerlijk te zijn over wat er echt aan de hand is” in plaats van zich te verstoppen achter mooie woorden. „Ze moeten duidelijk maken, zoals wij steeds hebben gedaan, dat het IMF niet gebruikt mag worden om het gat in het Europese noodfonds te dichten” en zo de taak over te nemen van de Europese Centrale Bank.

Anti-Europeaan Nigel Farage, leider van de UK Independence Party, was zelfs jaloers op de Grieken, toen het premier Papandreou deze week voorstelde om de bevolking de kans te geven zich in een referendum over Europa uit te spreken. „Nu kunnen we alleen nog maar met ze meevoelen”, zei Farage. „Ze zitten in hetzelfde schuitje als wij. Geen referendum en een regering waar niemand voor gekozen heeft.”