Bloedvaten in 3D met een diamanten mes

Een microscoop met een speciaal diamanten mes kan uitgeharde bloedvaten in flinterdunne plakjes snijden en meteen inscannen.

De verdoofde muis kreeg eerst een injectie met Oost-Indische inkt. Na ontleding dompelden onderzoekers zijn muizenbrein onder in een bad met plastic. Ze scanden het uitgeharde blokje plastic in, met bovenstaand driedimensionale bloedvatennetwerk van het brein als resultaat. Ze beschreven de microscopische opstelling die ze daarvoor gebruikten maandag in het wetenschappelijke blad Biomedical Optics Express. Het diamanten mes waarmee de microscoop is uitgerust is hun belangrijkste innovatie. Dit mes snijdt plakjes van één micrometer (eenduizendste millimeter) dik, die direct door de microscoop worden ingescand. Zo bereiken de onderzoekers een scansnelheid van één kubieke centimeter weefsel per vijftig uur. Dat is veel sneller dan bestaande technieken. Het enige nadeel? Van de hersenen blijven alleen een paar dunne linten hersenplastic over. (NRC)