Beurzen in de min door tegenvallende G20

Caption: NEW YORK, NY - NOVEMBER 03: A police officer watches as people walk along Wall Street in the financial district after many pedestrian barriers were removed on November 3, 2011 in New York City. The barriers were put up around the New York Stock Exchange after the Occupy Wall Street movement began over one month ago. Following complaints from local politicians, business owners and residents some of the barriers have recently been removed. Spencer Platt/Getty Images/AFP Foto AFP / Spencer Platt

Wall Street is vanmiddag zoals verwacht lager geopend vanwege de tegenvallende werkgelegenheidscijfers en de aanhoudende crisis in Griekenland. Dow Jones leverde 77,04 punten in (-0,64 procent), de Nasdaq verloor 17,67 punten (-0,65 procent) en de samengestelde S&P-500 dook 9,16 punten (-0,73 procent) in het rood.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid bleek dat werkgevers in de maand oktober minder mensen aan hebben genomen dan verwacht. Analisten hoopten op 95.000 nieuwe werknemers, maar dat viel lager uit: 80.000. Desondanks daalde de werkloosheid tot 9,0 procent. In juli was dat nog 9,1 procent evenveel als in juli.

Ondertussen blijven de ontwikkelingen in Europa ook de aandacht trekken bij Amerikaanse handelaren. De politieke onzekerheid die bestaat over de vertrouwensstemming in het Griekse parlement, de zorgen over het vorige week gesloten euroakkoord en de tegenvallende uitkomsten bij de G20-top vandaag. In Cannes werd afgesproken om het budget van het Internationaal Monetair Fonds te verhogen, maar het is onduidelijk hoe dat moet gaan gebeuren.

Hoewel de Europese beurzen tot vanmiddag vroeg een enigszins positieve sfeer hing, noteren de belangrijkste beurzen op dit moment tussen de half tot 4,5 procent in de min. Ook de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bereikte vandaag wederom een recordhoogte, 6,404 procent. Gisteren was dat nog 6,4 procent. De hoge rente betekent dat voor Italië steeds moeilijker wordt om geld te lenen waarmee het land zijn schulden kan financieren.

De financiële markten reageren zeer negatief door uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zei dat bijna geen enkel G20-land zich heeft opgeworpen om bij te dragen aan het European Financial Stability Facility (EFSF). Uiteraard houdt de vertrouwensstemming in Griekenland de gemoederen op de Europese beursvloer bezig.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis