Berlusconi: Italië heeft financiële hulp IMF afgewezen

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi smiles during a press conference on November 4, 2011 on the last day of the G20 Summit of Heads of State and Government in Cannes. World economic powers will attempt to kickstart the global economy on November 4 by boosting funds to fight the debt crisis and encouraging consumers to spend their way out of a threatened recession. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi smiles during a press conference on November 4, 2011 on the last day of the G20 Summit of Heads of State and Government in Cannes. World economic powers will attempt to kickstart the global economy on November 4 by boosting funds to fight the debt crisis and encouraging consumers to spend their way out of a threatened recession. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT Berlusconi weigert steun van het IMF. Foto AFP / Pascal Guyot

Volgens Berlusconi heeft Italië een aanbod van het IMF om het land financieel te ondersteunen afgewezen. Dat zei hij op een persconferentie op de G20-top in Cannes. Berlusconi liet weten dat hij geenszins van plan is af te treden en dat hij niet gelooft dat zijn regering zal vallen.

Vandaag werd bekend dat Italië het IMF gevraagd heeft om de voortgang van zijn hervormingsprogramma te monitoren. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso bevestigde het nieuws. Daarnaast werd bekend dat het budget van het IMF wordt verhoogd.

Berlusconi staat onder grote druk in zowel Europa als zijn eigen land om de bezuinigingen door te voeren. Gisteren verloor hij de steun van een paar loyale parlementariërs.

Volgens Berlusconi geniet hij een “stabiele meerderheid” in het parlement en is er geen behoefte aan een nieuwe regering.

Uitkomsten top teleurstellend

De uitkomsten van de G20-top zijn teleurstellend. Aan de officiële agenda zijn de twintig belangrijkste economieën nauwelijks toegekomen. Er werd zoals verwacht vooral gesproken over Griekenland. Er is geen overeenstemming bereikt over een belasting op financiële transacties. De Verenigde Staten geven de voorkeur aan een belasting op grote banken.

Onze verslaggever Melle Garschagen vanuit Cannes:

“Sarkozy sprak zeer hoopvol over invoering van een financiële transactietaks in 2012. Maar die taks gaat er echt niet komen, daar bestaat geen consensus over. De landen zijn verdeeld over hoe het verder moet met de wereld. Ze zijn het niet eens hoe je economische groei krijgt en hoe een stabiele wereld eruit ziet. Daarom volgt nu een nietszeggend akkoord. Het werk wat er in de marge van de G20 is gebeurd - Griekenland binnen de eurozone houden - is veel crucialer.”

Toezicht IMF stelt markten niet gerust

Het nieuws dat Italië onder toezicht komt van het IMF stelde de financiële markten niet direct gerust. De beurs in Milaan stond rond half vier bijna 3 procent lager, terwijl de rente op Italiaanse staatsleningen met een looptijd van tien jaar aan het stijgen was en het recordniveau van gisteren (6,4 procent) benaderde.

    • Marije Willems