Banken nemen hun verlies in Zuid-Europa

Europese banken nemen hun verlies in Zuid-Europa. De afschrijvingen zijn soms groter dan de euroleiders vorige week aanraadden.

Bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy maken zich op de G20-top in Cannes sterk voor de euro en Griekenland, maar in Duitsland en Frankrijk trekken de banken zich terug uit risicovolle eurolanden.

Het Franse BNP Paribas schreef 60 procent van de waarde van zijn Griekse schuldpapier af, wat neerkomt op 2,2 miljard euro. „We hebben verliezen moeten nemen op de afbouw van onze schuld”, zei bestuursvoorzitter Baudouin Prot gisteren in zijn toelichting op de kwartaalcijfers.

De afschrijving is hoger dan de ‘vrijwillige’ 50 procent, waarover de eurolanden vorige week een akkoord bereikten. BNP Paribas, de grootste bank in Europa, verkocht eerder voor 2,3 miljard euro aan Spaanse en voor bijna 8 miljard euro aan Italiaanse obligaties.

De afschrijving op de obligaties uit risicovolle eurolanden resulteerde bij BNP Paribas in een daling van de kwartaalwinst met ruim 70 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar naar 540 miljoen euro. BNP Paribas is de bank die het meest heeft geïnvesteerd in mediterrane obligaties. In Parijs reageerde de effectenbeurs positief op de stap. De koers van het aandeel steeg met ruim 7 procent.

De op een na grootste bank in Duitsland, Commerzbank, schreef 50 procent af op Griekse obligaties. Darabij ging het in totaal om een bedrag van 800 miljoen euro. Commerzbank raakte daardoor in het derde kwartaal in de rode cijfers, zo maakte zij vanmorgen bekend.

Behalve de afschrijvingen op Griekse obligaties bracht Commerzbank ook zijn belangen in staatsschulden van andere Europese landen terug. Volgens financieel topman Eric Strutz is de obligatieportefeuille ‘opgeschoond’ voor een bedrag van in totaal 1,3 miljard euro. Dit resulteerde in een totale afschrijving van 855 miljoen euro.

Commerzbank leed door deze maatregelen in het derde kwartaal een verlies van 687 miljoen euro, tegen een winst van 113 miljoen euro een jaar eerder. De koers van het aandeel daalde na de bekendmaking met ruim 3,5 procent.

De Nederlandse bankverzekeraar ING meldde gisteren dat in het derde kwartaal het risico op staatsobligaties in de mediterrane landen was gehalveerd. Op de Griekse staatsobligaties had ING 60 procent afgeschreven. De bank heeft nu nog voor 6,6 miljard euro aan staatsobligaties van Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Ierland.

De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) publiceerde vanmorgen een nettowinst van 1,2 miljard pond (1,4 miljard euro) over het derde kwartaal. In dezelfde periode van vorig jaar leed de bank nog een verlies van 1,1 miljard pond.

RBS boekte voor ruim 149 miljoen pond (173 miljoen euro) af op Griekse staatsleningen, meldde topman Stephen Hester. De beleggingen in staatsobligaties van Italië, Griekenland Portugal, Spanje en Ierland zijn teruggebracht van bijna 4 miljard pond (4,65 miljard euro) eind vorig jaar naar 770 miljoen pond (894 miljoen euro) aan het einde van het afgelopen kwartaal.

Royal Bank of Scotland is nog steeds voor 83 procent in handen van de Britse overheid, die de bank tijdens de financiële crisis van 2008 van de ondergang redde.

    • Cees Banning