Ban Ki-Moon: plan Palestijnen niet voordelig

Tourists walk outside the Church of the Nativity, the site revered as the birthplace of Jesus, in the West Bank town of Bethlehem October 10, 2011. The Palestinians will seek World Heritage status for the birthplace of Jesus once the U.N. cultural agency admits them as a full member, and will then nominate other sites on Israeli-occupied land for the same standing, an official said. To match Interview PALESTINIANS-ISRAEL/UNESCO REUTERS/Ammar Awad (WEST BANK - Tags: RELIGION)
Tourists walk outside the Church of the Nativity, the site revered as the birthplace of Jesus, in the West Bank town of Bethlehem October 10, 2011. The Palestinians will seek World Heritage status for the birthplace of Jesus once the U.N. cultural agency admits them as a full member, and will then nominate other sites on Israeli-occupied land for the same standing, an official said. To match Interview PALESTINIANS-ISRAEL/UNESCO REUTERS/Ammar Awad (WEST BANK - Tags: RELIGION) REUTERS

De pogingen van de Palestijnen om lid te worden van allerlei VN-organisaties zijn voor niemand voordelig. „Voor Palestina niet, voor niemand niet”, meent Ban Ki-Moon. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zei dit gisteren in de wandelgangen van de G20-top in Cannes. De VN-chef vroeg lidstaten nadrukkelijk in te springen om de tekorten aan donaties aan Unesco en andere organisaties aan te vullen. De fondsen van VN-organisaties kunnen opdrogen omdat de Verenigde Staten en Israël, die tegen het Palestijnse lidmaatschap zijn, van plan zijn hun financiële steun in te trekken nadat de Palestijnen het lidmaatschap tot Unesco hebben verworven. (AP)