Arabisch plan stopt geweld in Syrië niet

Ondanks een vredesplan van de Arabische Liga is het overheidsgeweld in Syrië gisteren en vandaag onverminderd doorgegaan. Gisteren werden volgens activisten zeker 22 mensen door tankvuur gedood in de opstandige stad Homs. Vanochtend zouden in Homs zeker drie mensen zijn gedood.

Er is geen onafhankelijke bevestiging van deze berichten omdat de Syrische autoriteiten buitenlandse journalisten of andere waarnemers weren. Het plan van de Arabische Liga, dat terugtrekking van het leger uit de steden en stopzetting van het geweld omvat, eist ook toelating van journalisten om op de naleving toe te zien.

Volgens activisten zijn de doden in Homs burgers. Het officiële persbureau SANA meldde dat „gewapende terroristen” burgers hadden ontvoerd en vermoord. In het algemeen is de lezing van de autoriteiten dat gewapende terreurgroepen, aangestuurd vanuit het buitenland, voor de opstand verantwoordelijk zijn.

Oppositiegroepen riepen gisteren de Syrische burgers op vandaag na het uitgaan van de moskeeën overal de straat op te gaan om aan te tonen dat de Syrische regering het Arabische vredesplan negeert ook al heeft ze het woensdag „zonder voorbehoud” aanvaard. De gemeenschappelijke leus is vandaag „Allah is groot, tegen despoten en tirannen”. „Hoe meer het regime onderdrukt en doodt, des te vastbeslotener zijn wij”, aldus de Facebook-pagina Syrian Revolution 2011, die de protesten probeert te coördineren.

Volgens een woordvoerder van de Syrische Nationale Raad, een van de verschillende Syrische oppositiegroepen, zullen de Arabische landen zich gedwongen voelen zich te scharen achter oproepen tot internationale bescherming voor burgers als hun plan mislukt. Het is niet duidelijk hoeveel tijd de Liga Syrië heeft gegeven. Overigens is de internationale gemeenschap vooralsnog niet geneigd om in Syrië tussenbeide te komen. (Reuters, AFP)