Amsterdam wil op 30 april af van massafeesten in centrum

De gemeente Amsterdam wil op Koninginnedag geen grootschalige evenementen meer in de stad. Voor evenementen met een landelijke uitstraling, zoals het Radio 538 Koninginnedagfeest op het Museumplein, wordt een locatie gezocht buiten het centrum. Dat heeft de gemeente gisteren laten weten.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil af van de „massale zuipfestijnen” en agressieve bezoekers in de stad. Volgens de gemeente is het Amsterdamse Koninginnedagfeest de afgelopen jaren uit zijn voegen gebarsten. „Het bezoekersaantal is jaren flink gestegen, net als de druk op de hulpdiensten”, laat de gemeente weten. Van der Laan hoopt met de maatregelen rond Koninginnedag de „negatieve spiraal van steeds drukker, dronkener en agressiever” in zijn stad te doorbreken.

Vorig jaar vond er op Koninginnedag een recordaantal van 522 ambulanceritten plaats, in bijna alle gevallen ging het om incidenten waarbij alcohol in het spel was. Ook het aantal bezoekers aan de Amsterdamse binnenstad is gestegen van 610.000 in 2004 naar 800.000 dit jaar. Van de bezoekers komt de helft van buiten de hoofdstad.

Op een gewone dag kan Amsterdam grote bezoekersaantallen volgens de gemeente wel aan. Maar op Koninginnedag concentreren alle festiviteiten zich rond de uitgaanspleinen en grachten. „Ambulances en politieauto’s kunnen niet meer door de mensenmassa’s naar het Leidseplein of het Rembrandtplein heen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Amsterdam wil daarom een spreiding van grootschalige evenementen over de stad. Het Radio 538 Koninginnedagfeest op het Museumplein (de grootste publiekstrekker op Koninginnedag) en het SLAM!FM-feest op het Rembrandtplein, worden voortaan buiten het centrum georganiseerd. De gemeente denkt aan gebieden bij station Amsterdam Zuid of voetbalstadion Amsterdam Arena.

Radio 538 is verbaasd over het voorstel. Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur van de radiozender, spreekt over „een dolk in onze rug”. In een verklaring stelt hij: „Ik heb persoonlijk met de burgemeester aan tafel gezeten om te overleggen hoe we 2012 wederom tot een mooi feest gaan maken. We laten het er niet bij zitten. Radio 538 organiseert al elf jaar op professionele wijze het evenement, waar over de hele dag gemeten 300.000 enthousiaste bezoekers op af komen.”

De gemeente zegt lering te hebben getrokken uit de evaluatie van de gebeurtenissen tijdens de huldiging van Ajax, eerder dit jaar. Toen braken rellen uit op het Museumplein. Hierbij kwam de veiligheid van bezoekers en hulpverleners in het geding.