Wat de G20 had moeten doen tijdens deze financiële crisis

Caption: German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint press conference with French President Nicolas Sarkozy, unseen, at the G20 in Cannes, Wednesday, Nov. 2, 2011. (AP Photo/Remy de la Mauviniere)
Caption: German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint press conference with French President Nicolas Sarkozy, unseen, at the G20 in Cannes, Wednesday, Nov. 2, 2011. (AP Photo/Remy de la Mauviniere) De Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie op de vooravond van de G20-top in Cannes, 2 november 2011. Foto AP / Remy de la Mauviniere

Vandaag komen de leiders van de twintig grootste industrielanden ter wereld bijeen om te praten over wereldwijde economische onevenwichtigheden, voedselprijsspeculatie en uiteraard Griekenland. Maar zal deze topontmoeting voldoende zijn om oplossingen voor deze problemen te bedenken en samen uit te voeren?

Mogelijk, maar ze hadden zo veel meer kunnen doen voordat alles zo uit de hand liep betoogt David Rothkopf op Foreign Policy. Hij noemt twintig dingen die de G20 had kunnen doen om een wereldwijde crisis te voorkomen, maar naliet. Zoals:

  • De G20 had sceptischer moeten zijn tegenover de claims van Europese leiders dat alles onder controle was in de eurozone
  • De twintig grootste industrielanden hadden moeten aandringen op een internationaal plan om noodlijdende landen te ondersteunen in plaats van de eurozone laten aanmodderen
  • De G20 had vaker moeten vergaderen over de crisis.

Lees hier het hele betoog van Rothkopf.

    • Hans Klis