Voor je 'ei' kunt zeggen

In Jodhpur, een stad in het noordwesten van India, zetelt het geweldigste straatrestaurantje van het land. Ergens op een hoek bevindt zich ‘The omelette shop’, een tentje waar je – daar komt-ie – een omelet kunt eten. Veel keus is er niet, want na dertig jaar eieren bakken weet de eigenaar inmiddels dat het veel handiger is om voor alle klanten hetzelfde te bereiden. En hij kan het maken, iedereen loopt toch wel weg met zijn ‘masala cheese omelet’.

Ook ik viel voor de kunsten van deze Indiase man, die naar eigen zeggen zo’n duizend eieren per dag door zijn handen laat gaan. Vliegensvlug breekt, klutst en mengt hij de eieren, gooit ze in zijn koekepan en voor je ‘ei’ kunt zeggen drukt hij de eerste portie in je handen. Want dat is het ook nog eens, voor slechts 15 rupies, omgerekend zo’n 20 cent, word je twéémaal getrakteerd op een verse omelet met kruiden en kaas.

Inmiddels is het zaakje van de oude omelettenbakker zo populair dat overal in India kopieën oprijzen die stuk voor stuk claimen de originele te zijn. Duizenden kilometers verderop wordt nog gefluisterd over de vrolijke Indiër uit Jodhpur die kan toveren met ei. Ik probeerde zijn recept los te peuteren, maar de beste man wilde, zoals een echte chef-kok betaamt, zijn geheime recept niet prijsgeven.

Maar na meerdere smaaksessies op locatie en enkele proefexperimenten in mijn eigen keuken, kwam ik uit op onderstaand recept. Niet het echte werk, maar wel goede namaak. Het enige wat ik niet in de vingers heb is de snelheid. Maar ik heb dan ook nog geen dertig jaar ervaring.

Masala cheese omelet, voor twee personen:

4 eieren

1 ui

1 grote tomaat

1 groene peper

1 tl komijnzaad

2 tl chilipoeder

2 tl kurkuma

4 sneetjes casino wit

handje grof geraspte kaas

scheut volle yoghurt

boter of olie

peper en zout uit de molen

Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadjes, snijd vervolgens het vruchtvlees in kleine stukjes. Verwijder ook de zaadjes uit de peper en snijd deze fijn. Snipper de ui. Bak kort samen met de specerijen in een beetje olie of boter.

Breek de eieren in een ruime maatbeker, doe er een scheut yoghurt bij en klop met een garde tot de eieren luchtig zijn. Voeg dan het mengsel van de gebakken groente en kruiden toe, de geraspte kaas en naar smaak peper en zout. Klop alles nogmaals goed door elkaar.

Verwarm in een grote (of twee kleine) koekepan boter of olie. Doe de eieren in de pan, dek af met een deksel en laat op laag vuur gaar worden. Omdraaien is in principe niet nodig, zolang de bovenkant maar droog is.

Smeer de sneetjes brood goed in met boter, verwarm nog een klontje in een koekepan en bak de sneetjes aan beide kanten goudbruin. Verdeel de omelet over de boterhammen.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg