Voor het eerst in 25 jaar minder kinderen naar opvang

Voor 2012 is het aantal opzeggingen bij crèches groter dan het aantal aanmeldingen. In de afgelopen 25 jaar kwam het niet meer voor dat de vraag naar kinderopvang daalde. De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, BOINK, maakt deze balans vandaag op aan de hand van cijfers van opzeggingen voor volgend jaar.

Hoewel gemiddeld 8 procent, is de daling in regio’s waar de inkomens gemiddeld laag liggen nog groter. Zo ziet de kinderopvang in Drenthe en in Amsterdam-Zuidoost een grotere daling tegemoet van soms 10 procent. In 2010 gingen nog 822.000 kinderen naar de opvang, maar voor sommige ouders is dat niet langer te betalen.

Volgens BOINK zijn de bezuinigingen op kinderopvang de grote boosdoener. Het kabinet kort de dagverblijven in 2012 met 400 miljoen euro. Enerzijds betekent dit dat er in het personeel gesnoeid wordt, anderzijds moeten ouders meer gaan bijdragen aan de kosten voor opvang.

    • Jules Seegers