VN: alarm groei sector huurlingen

Beveiligingsbedrijven opereren zonder verantwoording af te leggen.

De inzet van huurlingen bij conflicten groeit alarmerend. Daarvoor waarschuwde een expertgroep van de Verenigde Naties deze week. Volgens hun rapport is er sprake van een grote toename van beveiligingsbedrijven die opereren zonder verantwoording af te leggen.

In het rapport staat dat huurlingen in Libië en Ivoorkust betrokken waren bij ernstige mensenrechtenschendingen. „Huurlingen vormen vaak een bedreiging voor nationale en regionale vrede en veiligheid.”

Werden huurlingen eerder vooral ingezet om te vechten in conflicten of om een regering omver te werpen, recentelijk hebben regeringen ze ook ingezet tegen hun eigen bevolking.

Volgens Faiza Patel, voorzitter van de expertgroep, is er uitvoerig bewijs dat de voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo 4.500 Liberiaanse strijders heeft ingehuurd om te voorkomen dat hij de macht zou kwijtraken nadat hij de verkiezingen had verloren. En in Libië waren er veel berichten over buitenlandse strijders die door de gedode Libische leider Gaddafi zouden zijn gerekruteerd in Afrika en Oost-Europa. Hij zou ze hebben ingezet om protesten neer te slaan, aldus Patel.

De expertgroep dringt er bij landen op aan om huurlingen die verdacht worden van mensenrechtenschendingen te arresteren en te berechten. Schattingen van de jaarlijkse omzet van de particuliere beveiligingsindustrie lopen uiteen van 20 tot 100 miljard. (NRC)