Video: wat is de G20 eigenlijk?

Caption: REPEATING FOR BETTER QUALITY France's President Nicolas Sarkozy (L) and U.S. President Barack Obama arrive at the G20 venue for a bilateral meeting before the start of the G20 Summit of major world economies in Cannes November 3, 2011. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS)
Caption: REPEATING FOR BETTER QUALITY France's President Nicolas Sarkozy (L) and U.S. President Barack Obama arrive at the G20 venue for a bilateral meeting before the start of the G20 Summit of major world economies in Cannes November 3, 2011. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS) De Franse president Nicolas Sarkozy en de Amerikaanse president Barack Obama arriveren bij de G20 in Cannes. Foto Reuters / Philippe Wojazer

In Cannes vergaderen de leiders van de twintig grootste industrielanden, de G20, vandaag onder andere over de wereldwijde economische crisis. Het belooft een roerige dag te worden door de aankondiging van een Grieks referendum over het Europese reddingsplan voor de euro. Maar wat is de G20 nu precies?

En beter nog: wat is de geschiedenis van de G20-top? CNN-verslaggever Michael Holmes legt het kort uit:

    • Hans Klis