Verhoren enquête starten

Waarheidsvinding en verantwoording afleggen zijn de doelstellingen van de parlementaire enquêtecommissie die komende week van start gaat. Onder voorzitterschap Jan de Wit (SP) worden de komende vijf weken vijftig verhoren gehouden van bankiers, toezichthouders en politici. Onder hen oud-premier Balkenende en voormalig minister Bos.

De commissie onderzoekt de crisismaatregelen die het kabinet tussen oktober 2008 en januari 2009 heeft genomen. „Nog nooit zijn er door de overheid zoveel miljarden uitgegeven. De Kamer was daar trouwens maar beperkt bij betrokken”, aldus voorzitter De Wit gisteren tijdens de presentatie van zijn commissie. Die doet onderzoek naar zes crisismaatregelen, waaronder de nationalisatie van ABN Amro (kosten 30 miljard) en de financiële injectie van 20 miljard euro aan ING, Aegon en SNS Reaal.

Als eerste verschijnt maandag oud-minister Onno Ruding voor de commissie. Nederlanders zijn wettelijk verplicht te verschijnen. De Wit wilde gisteren niet zeggen of ook buitenlanders zijn uitgenodigd, zoals de Belgische oud-topman Maurice Lippens van Fortis. Die mag weigeren te verschijnen.