uitgelicht

scene uit de film I Love You, Man (2009) FOTO: Paramount
scene uit de film I Love You, Man (2009) FOTO: Paramount

Film

I Love You, Man (John Hamburg, 2009, VS). ‘Bromance’, een samentrekking van brother en romance, leert mannen dat mannenvriendschappen bestaansrecht hebben in een gefeminiseerde samenleving. De film volgt de patronen van de traditionele screwball comedy, maar draait de rollen om. Vriendloze (maar gelukkig verloofde) Paul Rudd gaat op zoek naar een getuige voor zijn huwelijk. De vriendschap die daaruit rolt met de charmant grappige bankhanger Jason Segel vormt een bedreiging voor zijn gezapige relatie.Veronica, 20.30-22.35u.

Elizabethtown (Cameron Crowe, 2005, VS). Koket en wee rommeltje van Billy Wilder-fan Crowe. Zojuist ontslagen Orlando Bloom stelt zijn zelfmoordplannen uit wegens de dood van zijn vader. Hij reist naar diens geboortestadje om de begrafenis te regelen en daar, op het rustige platteland, komt van uitstel misschien afstel. Zeker als hij ook nog de kittige stewardess Kirsten Dunst ontmoet. RTL8, 20.30-23.05u.

Les oiseaux du ciel (Eliane de Latour, 2008, Frankrijk/Engeland). Drama over twee vrienden die hun armoedige bestaan in Ivoorkust proberen in te ruilen voor een fortuinlijker toekomst in Londen of Parijs.TV5, 21.00-23.00u.

Informatief

Sunny side of sex. Tweede aflevering van vierdelige serie van Sunny Bergman over seksuele betrekkingen in de wereld. Vanavond gaat het over de eigenaardige kijk op intieme relaties bij de Mosuo, een volk dat woont in een streek op de grens van China en Tibet. Ned.3, 20.55-21.55u.

Toddlers & Tiaras. Commentaarloze realityserie over schoonheidswedstrijden voor hele, hele jonge kinderen. Vanavond over Destiny (5), Daylee (2), Karmen (6) en veterane Payton (6). Ze doen mee aan de Southern Celebrity Wonderland Pageant, een schoonheidswedstrijd in Charleston, West Virginia. TLC, 22.00-23.00u.

Vinylmania – das leben in 33 Umdrehungen pro Minute. De Italiaanse regisseur Paolo Campana begeeft zich met ironische blik in de wereld van liefhebbers van vinylplaten. De laatste jaren worden hier en daar weer afgedankte fabrieken van deze platen in gebruik genomen. Niet alleen om aan de vraag van scratchende DJ’s te kunnen voldoen, maar ook om de bescheiden gegroeide markt van liefhebbers van lp’s te bedienen. Onder hen ook mensen die geboren zijn in het digitale tijdperk. Campana reist naar Tokio, New York, Londen, Parijs en Praag om te praten met de soms nogal fanatieke liefhebbers.Arte, 22.25-23.40u.

Elements. Serie over mensen die een bijzondere relatie met de natuur hebben. Vanavond gaat Dimitri Van Zeebroeck op reis met de Franse vulkanoloog Guy de Saint-Cyr naar de Krakatau in Indonesië en de Yasur op Vanuatu. Bij Big Island van Hawaii verkennen ze ’s nachts de lavastromen van de Kilauea. Nergens anders ter wereld monden deze ‘rivieren van vuur’ uit in een oceaan: een spectaculair, maar levensgevaarlijk spektakel. Guy de Saint-Cyr vertelt over zijn fascinatie voor actieve vulkanen en voor vuur in het algemeen.Canvas, 23.45-00.15u.

La grande librairie. Boekenprogramma. François Busnel ontvangt schrijvers en praat met hen over hun recent in Frankrijk verschenen boeken. Vanavond met Douglas Kennedy (The Moment), Morgan Sportès (Tout, tout de suite), Philip Roth (The Humbling) en Brigitte Giraud (Pas d'inquiétude). Nederlandse ondertitels.TV5, 23.55-00.50u.

Amusement

Tracks. Magazine over populaire cultuur. Vanavond over Walter Van Beirendonck, EMA (Erika M. Anderson) en haar debuutplaat Past Life Martyred Saints, de Calabrese antimaffiaband Kalafro, de Berlijnse zangeres Aerea Negrot, het multimediale Biophilia van Björk en de alternatieve Chap Olympiade op Bedford Square in Londen. Arte, 23.40-00.35u.

Life is beautiful. Serie korte films van Marc de Cloe en Jeroen Berkvens, gebaseerd op adagia van Erasmus. Desiderius Erasmus (1469-1537) verzamelde meer dan drieduizend adagia, zinnen die tot de verbeelding spreken en te denken geven. Hij ontleende ze aan de Griekse en Romeinse oudheid. Vanavond Land na land: de tocht van een rode koffer.Ned.2, 23.50-00.05u.

Sport

Voetbal: PSV – Hapoel Tel Aviv. Rechtstreeks verslag uit Eindhoven van wedstrijd in de Europa League.RTL7, 19.00-21.00u.

Voetbal: Austria Wien – AZ. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd. Vanaf 23.15u samenvattingen van o.a. FC Twente – Odense BK en Anderlecht – Sturm Graz. RTL7, 21.00-00.15u.