Twente-speler Douglas nu officieel Nederlander

Het is nog onduidelijk of hij komend jaar op het EK voetbal kan spelen.

FC Twente-speler Douglas is genaturaliseerd tot Nederlander. De in Brazilië geboren en getogen verdediger ontving gisteren op het stadhuis van Enschede uit handen van burgemeester Peter den Oudsten het bewijs van Nederlanderschap. Hij kan nu een Nederlands paspoort aanvragen. „Ik voel me ook echt Nederlander”, aldus Douglas.

Douglas hoopt zo snel mogelijk zijn opwachting te maken in het Nederlands elftal. Volgens de reglementen van wereldvoetbalbond FIFA kan dat pas vanaf volgend jaar september, omdat hij dan vijf jaar in Nederland woont.

Samen met de Nederlandse voetbalbond KNVB gaat Douglas proberen dispensatie te krijgen van de wereldvoetbalbond, zodat hij bij het komende EK voetbal in Polen en de Oekraïne al beschikbaar is.

„Dat wil ik proberen en ik hoop dat er dispensatie wordt verleend”, meldde de verdediger gisteren op de website van FC Twente. „Het was vorig jaar bij het WK al een droom om ooit deel uit te mogen maken van het Nederlands elftal, die droom heb ik nog steeds.”

Douglas werd augustus 2007 door FC Twente weggehaald bij het Braziliaanse Joinville. De 23-jarige voetballer is getrouwd met een Nederlandse, met wie hij een dochtertje heeft. Douglas: „Ook mijn familie gunt mij dit, ik heb hierover natuurlijk met hun gesproken.”

Een van de aanwezigen gistermiddag was Hans Jorritsma, teammanager van het Nederlands elftal. „Hij heeft me mede namens bondscoach Bert van Marwijk gefeliciteerd”, zei Douglas. (NRC)